fredag 19 april 2024

inloggad som

Fem snabba till Ann Nyström, ordförande i Sparbanken Syd…

… som igår kväll fick se styrelsens förslag till samgående med Sparbanken Finn och Sparbanken Gripen nedröstat av huvudmännen. Siffrorna var 33 för, 21 mot och en blankröst.

Hur känns det idag?

— Inte bra. Det har varit en jobbig process, det är skönt att det är över, men såklart är jag besviken.

Vilka konsekvenser får beslutet?

— Nu måste vi få arbetsro för våra medarbetare. Först och främst ska vi avsluta konverteringen till Cerdos IT-system. Vi gick över i april, men det återstår en del efterarbete.

Vad blir avgörande för Sparbanken Syd framöver, när ni nu ska stå på egna ben?

— Det har jag inte riktigt svaret på. Jag är bekymrad för banken och medarbetarna, men nu gäller det att ta nya tag och hitta en väg framåt.

Varför blev det så här?

— Vi har inte analyserat det än. Systemet med att det krävs två tredjedelars majoritet gör att en minoritet kan fälla ett sådant här förslag. Det hängde på bara fyra röster. Fusioner har skett många gånger tidigare i bankens historia, men det finns en skräck för att flytta huvudkontoret sex mil västerut. Sedan finns det de som tror benhårt på sparbank som bolagsform och är rädda för aktiebolagsformen. Andra har varit rädda för kontorsnedläggningar. Det har varit mycket känslor och politik i processen.

Vad händer nu för styrelsens del? Kan ni sitta kvar?

— Vi ska diskutera det när vi samlas om ett par veckor. Styrelsen har lång erfarenhet av att driva verksamheten och vi vill inte sätta banken i en ännu mer besvärlig situation.

Kristian Svensson

… som igår kväll fick se styrelsens förslag till samgående med Sparbanken Finn och Sparbanken Gripen nedröstat av huvudmännen. Siffrorna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.