tisdag 23 april 2024

inloggad som

Rysslandsorder genombrott för blodbolag i Lund

Alteco Medical i Lund har fått en order värd tre miljoner kronor från Ryssland på sitt filter för behandling av blodförgiftning. Affären är bolagets största hittills, och nu räknar nytillträdde VD Jonas Jönmark med att sälja för minst lika mycket till i år.

Alteco Medical grundades 2002 och har utvecklat och patenterat en helt ny behandlingsmetod för sepsis, blodförgiftning, som ska komplettera dagens antibiotikamedicinering. Sepsis innebär att kroppens immunförsvar reagerar kraftigt på en infektion (ofta med bakterier blodet) som snabbt förvärras. Dödligheten är hög.

Alteco Medical säljer ett filter som placeras i en dialysmaskin och renar blodet utanför kroppen från ett ämne som driver immunreaktionen. Bolagets kliniska studier visar att fler patienter räddas, och att vårdtiden kan kortas.

Filtret började marknadsföras för knappt tre år sedan och Alteco Medical har distributörer i 15 länder. Hittills har man bland annat sålt i Storbritannien, Italien och Spanien, men Jonas Jönmark vill inte uppge några omsättningssiffror. Ordern från Ryssland betecknas som ett genombrott.

— Beställningen kommer från storregionen Moskva och avtalet blev klart i söndags natt. Att föra in en helt ny behandling tar alltid tid, och vi har räknat med att gå med vinst inom tre år. Men håller vi den här takten kommer vi nå dit betydligt snabbare, säger Jonas Jönmark.

Alteco Medical har sex anställda och leddes fram till för en månad sedan av Christer Nerme, som nu är vice VD i bolaget. Jonas Jönmark kommer senast från VD-posten på Helsingborgsbolaget LifeScience Support som han äger tillsammans med Johan Fritzell.

Alteco Medical har Gambros tidigare koncernchef Anders Althin som styrelseordförande, och ägs av Althins familjs bolag Esalp Invest AB.

Lisa Kirsebom

Alteco Medical i Lund har fått en order värd tre miljoner kronor från Ryssland på sitt filter för behandling av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad