söndag 5 maj 2024

inloggad som

Asienkontrakt lyfter Scalado

Mobilbildsbolaget Scalado i Lund har kraftigt expanderat sitt samarbete med mjukvaruföretaget Shikino High-Tech i Japan. Affären kommer samtidigt som bolaget tecknat ett mångmiljonkontrakt med sydkoreanska Hynix, världens näst största tillverkare av minneskretsar.

Sedan tidigare har Shikinos kunder kunnat köpa Scalados SpeedTags-teknik för snabb hantering av bilder och multimedia i mobiltelefoner och andra teknikprylar med begränsad beräkningskapacitet. Det fördjupade samarbetet innebär bland annat att fler delar av Scalados produktportfölj blir tillgängliga i exempelvis digitalkameror och läsplattor.

— Shikino kan hjälpa oss att komma åt stora asiatiska kunder som Sharp och NEC, säger Fadi Abbas, grundare och chef för marknad och försäljning på Scalado.

Shikino gör mjukvara för att komprimera bildströmmar och kommer att sälja Scalados produkter på licens. Fadi Abbas bedömer att samarbetet innebär en kraftigt ökad försäljning för Scalado på den japanska marknaden. Bolagets Japankontor ska även utökas med en handfull anställda.

Affären med Hynix handlar om att integrera Scalados produkter i bolagets elektronik. Bland Hynix kunder finns bland andra Apple, IBM och Asus. Fadi Abbas vill inte avslöja exakt värde på ordern, men säger att det ligger mellan fem och tio miljoner kronor.

Enligt ledningen var första kvartalet i år det starkaste någonsin för Scalado, som omsatte precis över 100 miljoner kronor 2009. Inräknat konsulter sysselsätter bolaget ett 100-tal personer.

— Vi vill fortsätta att växa och ska bland annat anställa ytterligaretio personer inom försäljning, säger tillförordnad VD Kim Wiencken.

I juni börjar Håkan Persson som ny VD på Scalado, och tar därmed över jobbet från Kim Wiencken, som återgår till sin tjänst på storägaren NorthCap Partners. Håkan Persson kommer närmast från en tjänst som chef för IBM Software Group.

Anders Frick

Mobilbildsbolaget Scalado i Lund har kraftigt expanderat sitt samarbete med mjukvaruföretaget Shikino High-Tech i Japan. Affären kommer samtidigt som bolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.