måndag 3 juni 2024

inloggad som

Tactel blir produktbolag efter konsultkris…

En pressad konsultmarknad får Tactel att lägga om sin verksamhet. Bolaget ska stöpas om till ett produktutvecklingsbolag med målet att slå sig in som en internationell leverantör av mobila användargränssnitt.

Sedan starten i slutet av 1990-talet har Tactel varit en stor konsultleverantör till Ericsson-bolagen. Men parallellt har bolaget också utvecklat egna produkter.
 
I våras varslade Tactel 50 av 80 anställda i Lund sedan Sony Ericsson gjort sig av med stora delar av sin konsultstab. Istället för att fokusera på att hyra ut kompetens har Tactel nu samlat och vidareutvecklat sin egen produktportfölj, riktad mot mobiltelefontillverkare och mobiloperatörer. Dels ska bolaget leverera fullständiga användargränssnitt till nya mobiltelefoner, dels ta fram gränssnitt åt mobiloperatörer som vill implementera särskilda applikationer i telefonens grundutförande.

I dag utgör produktförsäljning 30 procent av omsättningen, medan konsultverksamheten står för 70 procent. På två års sikt räknar bolagets globala försäljningschef Christer Björk med att förhållandet ska vara det omvända.

Bland annat ska Tactel sälja produkter som synkroniserar nättjänster på mobilen. Där har bolaget redan idag har ett 20-tal kontrakt för tjänsten Mobical, som samlar adresser, bokmärken och sms från mobilen på nätet.

Fokus på utvecklingen ligger i dagsläget på mjukvara till Androidtelefoner, och enligt Christer Björk är stora kunder på väg in.

— Vi för flera långt gångna samtal i Korea och Japan, bland annat med Japans största mobiltelefonoperatör, säger han.

Totalt har Tactel idag 340 anställda, varav 240 finns i Sverige. Varslet för de 50 i Lund verkställs under sommaren. VD Per Henriksson vill i dagsläget inte uttala sig om hur många som i slutändan kommer att få gå.

Förra sommaren klev norska FSN Capital in som majoritetsägare i bolaget. Tactel är också moderbolag till speltillverkaren SouthEnd Interactive i Malmö och konsultbolaget Letcat i Lund.

Joel Lyth

En pressad konsultmarknad får Tactel att lägga om sin verksamhet. Bolaget ska stöpas om till ett produktutvecklingsbolag med målet att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad