Skåne har stark ställning inom livsmedelsindustri och life science, medan IT/telekombranschen är lönsamhetsmässigt sämre än snittet. Det framgår av en ny forskarrapport.
Med ett så kallat specialiseringsindex har forskare vid Lunds universitet kartlagt sysselsättning och förädlingsvärde i områden som i början av 2000-talet identifierades som viktiga skånska företagskluster.
Resultatet visar att IT- och telekomsektorn i Skåne har en sysselsättning precis i linje med det svenska medelvärdet, index 1. Men mätt i förädlingsvärde ligger branschen bara på 0,3.
— Det tyder på att IT-sektorn i regionen inte är särskilt lönsam. Det beror troligen på att Stockholms IT-företag haft en enorm expansion som slår igenom på rikets snitt, säger Jerker Moodysson, forskare vid Circle på Lunds universitet.
En annan förklaring kan vara att skånska verksamheter jobbar mycket med forskning och utveckling, som inte omedelbart leder till mätbara affärer.
— Resultatet ska inte tolkas som att IT-sektorn är oviktig i Skåne. Den sysselsätter 17.000 personer och i förhållande till många andra branscher är förädlingsvärdet fortfarande högt, säger Jerker Moodysson.
Både life science- och livsmedelsbranschen i Skåne har fler sysselsatta än genomsnittet i landet. Branscherna genererar också ett högre förädlingsvärde i södra Sverige än de gör i riket som helhet.
Imorgon släpper Moodysson och kollegorna Martin Henning och Magnus Nilsson tillsammans med Region Skåne boken Innovation och regional omvandling om Skånes näringsliv och klustersatsningar. BokenKartläggningen baserar sig på tiden 2003-2007 och Jerker Moodysson menar att Skånes ställning inom life science kan ha försvagats sedan mätningarna.
En annan slutsats i boken är att tillverkningsindustrin i Skåne tappat mark under 2000-talet, till förmån för tjänstesektorn, och att det behövs bättre dialog mellan regionens olika klusterbildningar.
Kristian Svensson