söndag 24 november 2024

inloggad som

Skånes IT-bransch mindre lönsam än snittet

Skåne har stark ställning inom livsmedelsindustri och life science, medan IT/telekombranschen är lönsamhetsmässigt sämre än snittet. Det framgår av en ny forskarrapport.

Med ett så kallat specialiseringsindex har forskare vid Lunds universitet kartlagt sysselsättning och förädlingsvärde i områden som i början av 2000-talet identifierades som viktiga skånska företagskluster.

Resultatet visar att IT- och telekomsektorn i Skåne har en sysselsättning precis i linje med det svenska medelvärdet, index 1. Men mätt i förädlingsvärde ligger branschen bara på 0,3.

— Det tyder på att IT-sektorn i regionen inte är särskilt lönsam. Det beror troligen på att Stockholms IT-företag haft en enorm expansion som slår igenom på rikets snitt, säger Jerker Moodysson, forskare vid Circle på Lunds universitet.

En annan förklaring kan vara att skånska verksamheter jobbar mycket med forskning och utveckling, som inte omedelbart leder till mätbara affärer.

— Resultatet ska inte tolkas som att IT-sektorn är oviktig i Skåne. Den sysselsätter 17.000 personer och i förhållande till många andra branscher är förädlingsvärdet fortfarande högt, säger Jerker Moodysson.

Både life science- och livsmedelsbranschen i Skåne har fler sysselsatta än genomsnittet i landet. Branscherna genererar också ett högre förädlingsvärde i södra Sverige än de gör i riket som helhet.

Imorgon släpper Moodysson och kollegorna Martin Henning och Magnus Nilsson tillsammans med Region Skåne boken ”Innovation och regional omvandling” om Skånes näringsliv och klustersatsningar. BokenKartläggningen baserar sig på tiden 2003-2007 och Jerker Moodysson menar att Skånes ställning inom life science kan ha försvagats sedan mätningarna.

En annan slutsats i boken är att tillverkningsindustrin i Skåne tappat mark under 2000-talet, till förmån för tjänstesektorn, och att det behövs bättre dialog mellan regionens olika klusterbildningar.

Kristian Svensson

Skåne har stark ställning inom livsmedelsindustri och life science, medan IT/telekombranschen är lönsamhetsmässigt sämre än snittet. Det framgår av en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd.