torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Cobis siktar på expansion efter flygande start

Bioteknikinriktade forskarparken Cobis har bara varit igång ett halvår, men har redan 18 företag på plats. Nu vill ledningen utvidga lokalytan till den dubbla, ett antal år före planen.

Med nuvarande lokaler har Cobis plats för 20-25 bolag.

— Med de förhandlingar vi är inne i har vi nått det innan året är slut, säger Cobis VD Morten Mølgaard Jensen.

Under 2011 siktar han därför på att sjösätta utvidgningen av forskarparken från 5.000 till 13.000 kvadratmeter. Kostnaden beräknas till 100 miljoner danska kronor, som enligt planen ska plockas in från nuvarande ägare och nya, externa investerare.

För Cobis huvudägare, forskarparkerna Symbion i Köpenhamn och Scion DTU i Lyngby strax norr om huvudstaden, är bilden mer nyanserad, visar en rundringning Rapidus gjort.

Symbion har kunnat behålla uthyrningsvolymen genom att införa en mer flexibel modell för ut- och inhyrning av lokalerna, uppger driftsansvarig Brian List. Scion DTU har däremot tvingats strama åt verksamheten och säga upp 36 personer ur personalen.

Att Cobis ändå haft lätt att attrahera bioteknikbolag förklarar Morten Mølgaard Jensen bland annat med forskningsparkens centrala läge mittemot den läkarvetenskapliga fakulteten vid Köpenhamns universitet.

— Bioteknikbolagen på Cobis är också mindre än de på Scion DTU, där krisen märkts mer, inte minst hos de stora bolagen med stort kapitalflöde, säger han.

Även IT-inkubatorn 5te i Köpenhamn har klarat krisen. Beläggningsgraden är i dag närmare 95 procent, uppger David Jørgensen, som ansvarar för uthyrningen.

Keld Broksø

Bioteknikinriktade forskarparken Cobis har bara varit igång ett halvår, men har redan 18 företag på plats. Nu vill ledningen utvidga […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.