torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Fasettögon gav storslam i Venture Cup

Kamerateknik baserad på mörkerseendet hos honungsbin föll Venture Cup-juryn på läppen. Lundabolaget Nocturnal Vision vann såväl studentkategorin som totalpriset då regionfinalen avgjordes i Lund på tisdagskvällen.

Bolaget Nocturnal Vision är så nystartat att det inte ens hunnit registrerats hos Bolagsverket. Men tekniken bygger på år av forskning vid Lunds universitet på nattaktiva insekter, främst honungsbin. Genom att summera intensiteten i mellanliggande pixlar i tid och rum efter vissa regler kan ljusintensiteten ökas i mörka videosekvenser utan att skärpan försämras. Fenomet, som nattaktiva insekter använder i sina fasettögon, ska Nocturnal Vision kopiera till kamerateknik.

Utöver tre forskare i biologi och matematik är ett antal studenter på masterprogrammet för entreprenörskap aktiva i Nocturnal Vision. Ingen av de inblandade får lön i dagsläget. Flera aktörer inom kamera- och mobilteknik har dock visat intresset för bolagets teknik, uppger Henrik Malm, en av forskarna bakom bolaget. Till sommaren hoppas han därför kunna skala upp verksamheten.

Pris för näst bästa affärsplan i Venture Cup Syd fick bolaget TimeZynk, som sitter på Ideon Innovation. Bolagets utvecklar teknik för tidsrapportering via mobiltelefonen.

Tredje pris gick till livsmedelsteknikbolaget ViscoSens. Bolaget är inriktat på mätteknik för livsmedels blodsockerhöjande effekt under produktionen och är grundat av tre forskare vid Lunds universitet.

Erik Olausson

Kamerateknik baserad på mörkerseendet hos honungsbin föll Venture Cup-juryn på läppen. Lundabolaget Nocturnal Vision vann såväl studentkategorin som totalpriset då […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad