torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Röda siffror för Bambuser — letar nya pengar

Det hajpade Malmöbolaget Bambuser har den senaste tiden slutit en rad nya samarbetsavtal. Men fortfarande är det långt kvar tills intäkterna matchar utgifterna, visar Rapidus genomgång av det senaste bokslutet som nu registrerats hos Bolagsverket.

För räkenskapsåret juli 2008–juni 2009 var omsättningen försumbar. Däremot märks bolagets snabba expansion tydligt på resultatsidan — förlusten har växt från 37.000 kronor till 8,5 miljoner.

I höstas tog bolaget in fem miljoner kronor i riskkapital från det norska investmentbolaget Kistefos. Bolaget har lovat gå in med upp till 15 miljoner kronor totalt, baserat på Bambusers utveckling. Men det kommer inte räcka, menar Hans Eriksson, som i november tog över Jonas Vigs roll som VD i företaget efter att tidigare ha varit Nordenchef på MySpace.

— Vi vill inte närmare kommentera vår ekonomi. Däremot kan vi berätta att vi nu är ute och reser ytterligare kapital, säger han.

Hans Eriksson vill inte berätta hur mycket de är på jakt efter, men säger att det handlar om ett tvåsiffrigt miljonbelopp.

Bambuser grundades 2007 och har rönt stor uppmärksamhet för sin mjukvara, som gör det möjligt att via internet direktsända allt som syns i mobilkameran. Nyligen utsågs exempelvis bolagets grundare Måns Adler till ”alla företagares framtidshjälte” av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

I januari fick Bambuser sitt första större kommersiella kontrakt, med finska YLE. Det statliga radio- och tv-bolaget ska testa Bambusers teknik för att kunna låta reportrar filma nyhetshändelser med mobiltelefonen för tv-sändning.Liknande teknik marknadsförs av holländska mobilbolaget ProSkope, där ett samarbetsavtal blev klart i dagarna.

Men än så länge har Bambusers intäkter främst kommit från försäljning av en premiumvariant av sändningstekniken.

— Det viktigaste är att fortsätta tillväxten och få fler användare. Omvi tänker alltför mycket på affärer så är det lätt att tappainspiration, säger Måns Adler.

Bambuser sysselsätter 12 personer, varav hälften i Finland.

Anders Frick

Det hajpade Malmöbolaget Bambuser har den senaste tiden slutit en rad nya samarbetsavtal. Men fortfarande är det långt kvar tills […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.