fredag 17 maj 2024

inloggad som

Bottennotering för skånskt entreprenörskap

|  

Inte sedan 1990-talet har nyföretagandet legat på så låg nivå i Lund och Malmö som just nu. Under årets första kvartal har 197 nya aktiebolag med säte i de båda kommunerna registrerats hos Bolagsverket. Det är en minskning med 35 procent jämfört med samma period året innan och mer än en halvering sedan toppåret 2007.

En faktor som kan ha påverkat siffrorna är de nya regler som trädde i kraft 1 april. De medför att det lägsta tillåtna aktiekapitalet i privata bolag sänkts från dagens 100.000 kronor till 50.000 kronor, en sänkning som enskilda företagare med ombildningstankar kan han inväntat.

Stephan Müchler, VD för Sydsvenska industri- och handelskammaren, ser också en möjlighet att tolka det låga nyföretagandet som något positivt.

— När det är oroligt på företaget tittar de anställda på tillfällen att dra igång en egen verksamhet. Dagens låga siffror skulle kunna vara ett tecken på att läget nu verkar något stabilare för många bolag, säger han.

Antalet nystartade bolag har historiskt varierat kraftigt, bland annat efter konjunkturerna. Att siffran ändå är en indikation på företagandets långsiktiga inverkan på den lokala ekonomin visar statistik från 1980- och 1990-talen som Rapidus gått igenom. De år då flest bolag bildades, bildades också flest bolag som i dag har mer än fem anställda.

Joel Lyth

Inte sedan 1990-talet har nyföretagandet legat på så låg nivå i Lund och Malmö som just nu. Under årets första […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad