söndag 24 november 2024

inloggad som

Induktionsugnar lyfter magnetmakare

Sedan försäljningen tagit fart går forskningsbolaget MagComp i Eslöv på offensiven. Bolaget, som har Volvo Technology Transfer som storägare, har det senaste året dubblat personalstyrkan, medan omsättningen växt från 1,8 till knappt 3 miljoner kronor. I år räknar VD Fredrik Krantz med att omsätta elva miljoner.

Utöver specialbyggda magnetkomponenter i till exempel Hasselbladskameror är det bland annat system för induktionsvärmning av exempelvis bageriugnar som efterfrågas av kunderna.

MagComp knoppades av från Lunds tekniska högskola 2005 för att vidareutveckla en metod att formgjuta elektromagnetiska komponenter. En blandning av metallpulver och bindemedel gjuts under stark rotation så att metallpulvret packas samman, vilket ökar förmågan att leda magnetfält. Utöver att verkningsgraden blir bättre än för traditionella magnetelement kan man därmed skräddarsy komponenterna för varje tillämpning.

Utanför bageribranschen använder bland andra industrikoncernen Sandvik och maskintillverkaren Dynapac MagComps teknik för induktionsvärmning. Framöver räknar Fredrik Krantz med att de största intäkterna ska komma från försäljning av induktorer, lindade spolar som bland annat används för att jämna ut störningar i elnätet.

MagComp sysselsätter i dag sju personer, mot tre för ett drygt halvår sedan. Utöver verksamheten i Eslöv fortsätter de universitetsanknutna grundarna forskningen på LTH. En av de problem som återstår att lösa är att få produktionstekniken att fungera även för rörliga komponenter som magnetspolar i generatorer och hybridbilsmotorer.

— Det ligger några år bort i tiden, inte minst eftersom verifikationskraven är så hårda inom bilindustrin, säger Fredrik Krantz.

Huvudfinansiär i MagComp är Volvo Technology Transfer, som gick in med 10 miljoner kronor 2008, med löfte om ytterligare 5-10 miljoner längre fram. Största delen av bolaget ägs dock av en handfull privatpersoner, däribland LTH-professorerna Mats Alaküla och Tord Cedell, samt till en mindre del av Hans Jönsson Mekaniska Verkstad i Eslöv. Förra året gjorde bolaget en förlust på tre miljoner kronor.

Erik Olausson

Sedan försäljningen tagit fart går forskningsbolaget MagComp i Eslöv på offensiven. Bolaget, som har Volvo Technology Transfer som storägare, har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.