Politikerna i Lund ger företagsklimatet högt betyg. Men företagarna själva ser kommunens näringslivspolitik som medelmåttig. Och bristen på samsyn ökar, enligt en kommande rapport från Svenskt Näringsliv.
Sedan tio år tillbaka gör intresseorganisationen Svenskt Näringsliv en enkätundersökning av företagsklimatet ute i kommunerna. Den senaste ska presenteras i maj, och material som Rapidus tagit del av visar att Lunds politiker är ganska nöjda med situationen. På en sexgradig skala blev snittbetyget från politikerna för hur väl kommunen tillämpar lagar och regler för näringslivet 4,88.
På samma fråga ville entreprenörerna och företagsledarna bara ge 3,35 i betyg. Mönstret går igen i frågeställningar om upphandlingar, konkurrens och kommunal service. Skillnaderna har funnits tidigare, men har enligt rapporten ökat på flera områden.
Också i Malmö ger företagarna ett medelbetyg avseende tillämpningen av lagar och regler: 3,38. Men där ser politikerna större möjligheter till förbättringar och lämnar bara omdömet 3,94.
— Det finns en bättre samsyn i Malmö, där kommunen lagt mycket resurser på utbildning av sina tjänstemän och extern information, säger Rolf Elmér, tillträdande chef för Svenskt Näringsliv i Skåne.
Han menar att Lund lutat sig tillbaka mot ett starkt utbildningsväsende och ett antal storföretag, och inte sett till förutsättningarna för småbolag som exempelvis deltar i offentliga upphandlingar.
Kristina af Klinteberg, näringslivsutvecklare på Lunds kommun, känner igen bilden att politiker är mer positiva till företagsklimatet än enskilda företagare. Hon tycker att samsynen borde kunna vara bättre.
— Vi lever alla i samma verklighet. Det gäller att träffas mer och ha dialog om villkoren, säger hon.
I snitt satte landets kommunpolitiker 4,16 i betyg på hur väl lagar och regler tillämpas, medan företagarna gav 3,32.
Rolf Elmér tar över som regionchef för Svenskt Näringsliv efter Eva Östling Ollén imorgon, skärtorsdag. Han har en bakgrund i bolag som Accenture och Absalon.
Kristian Svensson