onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Värmekameror hett fält för Axis

|  ,
|  

Axis satsning på värmekameror har fallit bättre ut än Lundabolaget räknat med. Drygt en månad efter lanseringen hänger produktionen inte längre med antalet beställningar.

Bland de första kunderna finns sju skolor i Stockholms län, som genom återförsäljaren YIT Säkerhet köpt Axis nätverksbaserade värmekameror för att förebygga skadegörelse, brand och inbrottsförsök. Ordervärdet ligger enligt YIT på cirka 1,5 miljoner kronor. Totalt har Axis hittills sålt några hundra värmekameror i såväl Sverige som utlandet, uppger bolagets nordiska försäljningschef Magnus Zederfeldt, utan att vilja precisera närmare.

— Intresset har varit mycket stort, i nuläget har vi ett antal veckors leveranstid på kamerorna, säger han till Rapidus.

Satsningen på värmekameror är delvis ett nytt teknisk fält för Axis, då exempelvis sensorer och linser är helt annorlunda än i kameror för synligt ljus. Däremot går det att använda samma användargränssnitt och mjukvara för bildanalys. Det är just möjligheten till avancerade bildanalysfunktioner som lockat bolaget till det infraröda spektrat.

— Värmekameror tar intelligent video till en ny nivå i vissa situationer. Man kan se om det är någon där och vad som händer. Och man undviker en massa felkällor med exempelvis grenar som rör sig och hundar som springer, säger Magnus Zederfeldt.

Han uppskattar att det i dag säljs cirka 1 värmekamera per 400 vanliga övervakningskameror. På ett par års sikt räknar Axis med att det förhållandet ändras till närmare 1:50.

Men än så länge är affärsområdet litet för Axis, som förra året omsatte 2,3 miljarder kronor. Magnus Zederfeldt ser också värmekameror som en nischprodukt och ett komplement snarare än ersättning för vanliga kameror.

Axis sysselsätter närmare 800 personer, varav cirka 500 i Lund. Vinsten sjönk något 2009 till 308 miljoner kronor, där 121 miljoner kom i sista kvartalet.

Erik Olausson

Axis satsning på värmekameror har fallit bättre ut än Lundabolaget räknat med. Drygt en månad efter lanseringen hänger produktionen inte […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.