måndag 13 maj 2024

inloggad som

Tolv avknoppningar får stöd från Region Hovedstaden

Tolv nya spin off-idéer från större företag har efter ett halvårs process hos Region Hovedstaden valts ut för att bli nya tillväxtbolag. Det sker i ett projekt på Væksthus Hovedstadsregionen som sträcker sig över tre år, med en budget på 16 miljoner danska kronor.

Urvalet bland totalt 25 idéer från 15 företag för arbetet in i en konkret fas. Væksthus Hovedstadsregionen ger maximalt en halv miljon kronor till var och en av de tolv avknoppningsidéerna, som moderföretagen själva ska bidra till även framöver. Projektledaren John Thesmer har flera års erfarenhet av ledning, innovation och affärsutveckling.

— Vi erbjuder inte lokaler, men har partners som Symbion och DTU där bolagen kan etablera sig. Væksthus Hovedstadsregionen hjälper istället till med kompetens och rådgivning. Därför kan de nya spin off-företagen komma långt med stödet, säger John Thesmer.

Det var stor enighet med moderföretagen om urvalet av de tolv idéerna. De kunde annars ha legat gömda i skrivbordslådor eftersom de inte passade in i bolagens kärnverksamheter. Nu matchas de istället med ett starkt projektteam samt finansiering.

Den ekonomiska krisen har fått företag att fokusera på kärnverksamheten så utan stöd skulle många avknoppningsidéer gått förlorade.De 15 moderbolagen kommer från olika branscher, men namnen förblir hemliga tills de första avknoppningarna presenteras.

Keld Broksø

Tolv nya spin off-idéer från större företag har efter ett halvårs process hos Region Hovedstaden valts ut för att bli […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.