fredag 17 maj 2024

inloggad som

Reologica i konkurs

Industriteknikbolaget Reologica Instruments i Lund har gått i konkurs. Åtta anställda sägs upp från Reologica, där riskkapitalbolaget Svenska Generationsskiften i Malmö är huvudägare.

Reologicas egenutvecklade laboratorieinstrument används för att mäta ämnens flytegenskaper. Runt 700 instrument finns ute hos kunder runt om i världen, bland annat hos kinesiska oljejätten PetroChina. Bolaget bildades 1992 och har visat nollresultat eller små vinster ett antal gånger genom åren. 2008 slutade omsättningen på 12,9 miljoner kronor, med en förlust på 2,8 miljoner.

Våren 2009 våras drabbade lågkonjunkturen verksamheten med full kraft och försäljningen gick in i väggen, uppger Fredrik Herslow, VD för Svenska Generationsskiften. Då VD:n och medgrundaren Mats Borg sedan avled strax efter sommaren kom allt i gungning.

— Vi hade svårt att parera det. I januari startade vi en rekonstruktion av bolaget för att få arbetsro, men efter två månader tvingades vi konstatera att det skulle kosta för mycket att komma på banan, säger Fredrik Herslow.

Reologica har som mest sysselsatt tolv personer, vid konkursen fanns åtta anställda kvar. Konkursförvaltaren ska nu försöka hitta en köpare till verksamheten.

Med fyra investerade miljoner och 40 procent av aktierna var Svenska Generationsskiften den enda externa investeraren i bolaget. Riskkapitalbolaget klev in som storägare 2008, efter att Reologica tvingats avbryta en planerad börsintroduktion.

Svenska Generationsskiften bildades 2007 av en grupp skånska affärsmän med idén att investera i bolag som står inför generationsskiften då grundaren går i pension. Utöver konkursade Reologica har bolaget en drygt 45-procentig andel i klädkedjan BrandWorld, som listas på Aktietorget i dag.

Erik Olausson

Industriteknikbolaget Reologica Instruments i Lund har gått i konkurs. Åtta anställda sägs upp från Reologica, där riskkapitalbolaget Svenska Generationsskiften i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]