fredag 14 juni 2024

inloggad som

Kvinnorna ökar 30 procent i skånska bolagsstyrelser

Allt fler kvinnor tar plats i styrelserna för de skånska börsbolagen. Om valberedningarna får som de vill handlar det om en 30-procentig ökning av antalet kvinnliga styrelseledamöter, visar Rapidus genomgång.

Hittills har valberedningarnas förslag på nya styrelser offentliggjorts för ett 20-tal skånska börsbolag. Sju stycken av dem kommer att öka antalet kvinnor i styrelserna. Ingen kommer att minska. Går alla förslag igenom kommer 31 av 138 ledamöter i de berörda bolagen vara kvinnor.

I en rad tunga styrelser, däribland Cardo, Trelleborgs och BE Group, sitter i dag bara en kvinna. Då Katarina Martinsson, Nina Udnes Tronstad respektive Marita Jaatinen tar plats innebär det i praktiken en fördubbling av de kvinnliga inslagen.

En kvinna, styrelseveteranen Anna Malm Bernsten, är föreslagen till två skånska bolagsstyrelser: industrikoncernen Nolato och Ideonbolaget Cellavision. Anita Wilén-Koort, som är storägaren H&B Capitals representant i Cellavisions valberedning, är mycket nöjd med att ha fått fram en kvinnlig kandidat.

— Först och främst ville vi ha en kvalificerad ny medlem i styrelsen med ytterligare marknadskompetens, men vi är glada att vi hittade en kvalificerad kvinna, säger Anita Wilén-Koort.

De senaste åren har frågan om kvinnorepresentationen i styrelserna blivit en allt hetare politisk potatis, med höjda röster för lagstadgad kvotering. Anna Malm Bernsten är själv emot sådana åtgärder, men kan se värdet av att öka det kvinnliga inslaget.

— Största vinsten är att man även får tillgång till kvinnornas nätverk. Sedan tror jag att manligt och kvinnligt tänkande kan komplettera varandra, säger hon.

Övriga företag som ökar antalet kvinnor i styrelsen är PartnerTech och Beijer Electronics. Dessutom är Ebba Åsly Fåhraeus, i dag styrelseledamot i Genovis, föreslagen som Lundabolagets nya ordförande.

Erik Olausson

Allt fler kvinnor tar plats i styrelserna för de skånska börsbolagen. Om valberedningarna får som de vill handlar det om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

  Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]


 • Perfekt storm för BE Group

  Marknaden för stålprodukter har drabbats av en perfekt storm efter Ukrainakrigets utbrott. Med både fallande priser och efterfrågan har Sveriges […]

 • Camurus föll hårt på rapport

  Läkemedelsbolaget Camurus, vars aktie dubblats sedan i höstas, föll hårt på torsdagens rapport. Men raset är baserat på ett missförstånd, hävdar bolaget. Här är torsdagens rapportsvep.

 • Revansch för Cellavision

  Blodanalysföretaget Cellavision i Lund serverade på onsdagen en kvartalsrapport som var en rökare i krysset. Aktieinvesterare svarade med att lyfta aktien med nästan 20 procent.

 • Peabrapport vittnar om dyster byggmarknad

  Rapporterna från de skånska börsbolagen fortsätter att strömma in. I slutet av förra veckan kom rapporter från Peab, Trelleborg och Hansa Biopharma.

 • Rapportperioden för skånska bolag är i gång 

  I slutet av förra veckan kom rapporter från BE Group, Probi, Hexpol, Ependion, I Love Lund och inte minst BHG Group som lyfte på börsen efter sin rapport.

 • Dyr flytt för Genovis

  Enzymbolaget Genovis minskar lönsamheten. Bolagets rapport för årets tredje kvartal släpptes i dag och mottogs inte väl av marknaden.

 • Brakförlust för e-handlare i dagens rapportflod

  Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter finns BHG Group, Hansa Biopharma, Lindab, Trelleborg, Midsona och Mildef.

 • Starkt Cellavision i dagens rapportflod

  Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Bland dagens rapporter finns Cellavision, Midway Holding, Alfa Laval, Swedencare och Sparbanken Skåne.

 • Genovis lämnar Lund

  Efter ett års förseningar har enzymbolaget Genovis inlett sin flytt från Medicon Village i Lund till Kävlinge.

 • Rapportflod vecka 29

  Förra veckan var den verkligt intensiva rapportveckan när de större skånska börsbolagen redovisade sina andra kvartal. Alfa LavalVärmeväxlarjätten Alfa Laval […]