torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Danska änglar på tvärs mot skånska — investerade mindre ifjol

När Connect Denmark summerar 2009 är trenden tydlig: De danska affärsänglarna höll i plånboken och investeringarna sjönk med 25 procent.

Totalt fick drygt 20 bolag in kapital på sammanlagt 74 miljoner danska kronor genom Connect Denmarks nätverk ifjol. Det kan jämföras med 2008 då 38 företag tog in 98 miljoner kronor. Utvecklingen går helt på tvärs mot den i Connect Skånes nätverk där investeringarna, som Rapidus nyligen rapporterade, ökade under 2009.

— Tappet har flera orsaker. I kristider ser man i första hand om de bolag man redan är inne i. Sedan kan nedgången på fastighetsmarknaden i Danmark också ha krympt en hel del investerares tillgångar, säger Henrik Brorsen, VD på Connect Denmark.

Både 2008 och 2009 stod affärsänglar för ungefär en tredjedel av det insatta kapitalet. Resterande två tredjedelar kom från större aktörer som riskkapitalfonderna Northzone Ventures och statliga Vækstfonden. Till skillnad från Connect i Sverige har Connect Denmark nämligen representanter från flera större fondbolag närvarande när samtal förs kring investeringar bland nätverkets medlemmar.

Att det under en tid varit svårare att hitta investerare menar Henrik Brorsen inte enbart har haft negativa konsekvenser.

— Företagen har fått en mer realistisk syn på verkligheten. I takt med att det har blivit svårare att hitta kapital har också kvaliteten på de sökande bolagen stigit. Nu rör det sig ofta om företag som har en färdig produkt att visa upp och som redan har viss omsättning.

Han ser också att marknaden mjuknat något under inledningen på 2010, då sju investeringar redan gjorts.

Samtidigt som investeringarna har minskat, har antalet bolag som är aktiva inom Connect Denmarks nätverk ökat, från 220 vid starten av 2009 till 330 idag. Tillväxten beror delvis på en satsning för att växa sig större utanför huvudstadsregionen, där fortfarande majoriteten av investeringarna görs. Totalt är nu omkring 800 personer aktiva i nätverket.

Kristian Svensson

När Connect Denmark summerar 2009 är trenden tydlig: De danska affärsänglarna höll i plånboken och investeringarna sjönk med 25 procent. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]