fredag 10 maj 2024

inloggad som

Fem portföljbolag målet för Lindoffs nya riskkapitalfond

Mats Lindoff lämnar sitt jobb som innovationschef för Lunds universitet efter mindre än ett år på posten. Istället ska han ägna mer tid åt en ny riskkapitalfond startad med Björn Olsson och Joakim Westh, även de med ett förflutet som chefer i Ericssonsfären.

Trion bakom den nya fonden har redan gjort tre investeringar, i Ideonbolaget Resqu, Bloo i Stockholm, som sysslar med bluetooth-teknik, och Malmöbaserade TAT. I samtliga har Mats Lindoff även gått in i styrelsen.

På sikt är målet att bli aktiva i 5-6 bolag med anknytning till mobiltelefoni. Så här långt har investeringarna gjorts med eget kapital, men när det stod klart att en extern spelare var beredd att gå in med kapital i fonden valde Mats Lindoff att lämna sin post som innovationschef.

— Det är inte en riskkapitalfond i vanlig mening. Vi ska aktivt gå in i bolagen och bidra med såväl teknisk kompetens som marknadsföring, säger Mats Lindoff.

Han vill i nuläget inte gå in på vem som står för det externa kapitalet eller hur mycket pengar fonden rör sig med totalt.

— Den senaste månaden har vi ägnat kvällar och helger åt att titta igenom vilka potentiella företag vi kan gå in i framöver. Det är anmärkningsvärt så många intressanta bolag det finns i Skåneregionen, säger Mats Lindoff.

Han har bara suttit knappt ett år som innovationschef för Lunds universitet när han nu lämnar uppdraget.

— Jag hade kanske tänkt att det skulle bli ytterligare något år, samtidigt kommer jag att arbeta kvar inom universitet ett par dagar i veckan även framöver, säger han.

Posten som innovationschef för Lunds universitet ska nu utlysas. Vice rektor Carl Borrebaeck räknar med att ha en ny chef på plats inom en månad.

Björn Olsson lämnade sin post som vice VD för Ericsson 2008 och har tidigare också varit VD för Ericsson i Danmark. Joakim Westh lämnade Ericsson samma år, då med titeln strategichef.

Joel Lyth

Mats Lindoff lämnar sitt jobb som innovationschef för Lunds universitet efter mindre än ett år på posten. Istället ska han […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen