torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Tio danska företag skärskådas för Northzones nya fond

Sedan lanseringen för tre veckor sedan av Northzone Ventures sjätte fond har riskkapitalbolagets Öresundskontor vaskat fram tio danska kandidater för investering. Däremot finns inga skånska bolag med i slutstriden om miljonerna.

Northzone Ventures har överhopats av hoppfulla bolag som letar riskkapital sedan det blev känt att bolaget dragit igång en ny nordisk fond med 90 miljoner euro i kapital.

— Vi har fått extremt många förfrågningar. Nu tittar vi noggrannare på tio danska bolag av 150. Av dem kommer vi troligen investera i två, säger partnern Gregers Kronborg.

Hans jobb är bland annat att scanna av den danska och sydsvenska marknaden efter möjliga investeringsobjekt tillsammans med den partnern i Köpenhamn, Arve J. Andersen.

— Vår uppgift är att hitta allt spännande som rör sig i Danmark och södra Sverige, säger Gregers Kronborg, som använder nätverk, medier, innovationsmiljöerna och två affärsängelnätverk för att få tips.

I dagsläget finns inget bolag från södra Sverige med som potentiellt investeringsobjekt för den nya fonden. Däremot har Northzone Ventures Stockholmskontor kontakt med några bolag i regionen som undersöks närmare.

Northzone investerar normalt 0,5 till 5 miljoner euro åt gången i främst teknikdrivna bolag. Ofta följs den första investeringen upp med en andra om upp till 20 miljoner euro.

Northzone Ventures bildades 1996 och har sedan dess rest 445 miljoner euro i sex olika fonder som styrs från kontoren i Oslo, Stockholm och Köpenhamn. Bland de över 70 bolagen i portföljen finns bolag som Nimsoft, Tobii Technology, Spotify och Innotech Solar.

Keld Broksø

Sedan lanseringen för tre veckor sedan av Northzone Ventures sjätte fond har riskkapitalbolagets Öresundskontor vaskat fram tio danska kandidater för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad