torsdag 6 juni 2024

inloggad som

Lundbeckchef jagar partner för ny cancermedicin

För drygt ett år sedan grundade professor Elisabeth Bock biomedicinbolaget Neoloch, med säte i Köpenhamn. Nu är företaget på jakt efter partner för kliniska tester av flera patenterade substanser som bland annat ska lindra cancer och Alzheimers.

— Vi kommer inleda samtal med ett par potentiella partner i mars, säger Elisabeth Bock.

VD i Neoloch är farmakologiprofessor Eva Steiness. Hon har tidigare varit forskningschef på danska läkemedelsbolaget Lundbeck, där hon ansvarade för utvecklingen av det storsäljande antidepressiva läkemedlet Cipramil.

Neolochs substanser har testats med gott resultat på djur. Det handlar om ämnen som genom att härma peptider, proteindelar, kan stimulera eller blockera specifika receptorer i cellerna och därmed påverka hur en sjukdom utvecklas. Bland annat har bolaget tagit fram en substans som hämmar vissa varianter av ämnet receptor-tyrosinkinas, som spelar en avgörande roll vid flera cancerformer.

Nyligen tilldelades ett konsortium som Neoloch är en del av forskningsbidrag från EU:s sjunde ramprogram. Elisabeth Bock uppskattar att bolaget kommer få 200.000 euro framöver för att delta i projektet, vilket finansierar Neoloch det närmaste året.

Joel Lyth

För drygt ett år sedan grundade professor Elisabeth Bock biomedicinbolaget Neoloch, med säte i Köpenhamn. Nu är företaget på jakt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Greg ber om mer pengar

    Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

  • Sommarsvalka i ny Lundauppfinning

    Sensory Wind från Lunds universitets studentinkubator Venture Lab utvecklar en ny typ av fläkt som ska ge bättre svalka än vanliga fläktar. En prototyp testas på motionärer i Gerdahallen i Lund.