torsdag 21 november 2024

inloggad som

Datormolnet är här — men glöm inte strategin

Kort sagt: Klumpiga datorer och stora egna serverhallar är hopplöst ute. Inne är bärbara datorer med uppkoppling mot internet, där program och till och med hela operativsystem finns tillgängligt — överallt, hela tiden. Så kallad cloud computing är flexibelt och kostnadseffektivt, men det är viktigt att ha en klar strategi för hur tekniken ska användas.

Av Anders Frick

Det är lätt att starta företag idag, åtminstone när det gäller de tekniska resurserna. Inte många nystartade fåmansbolag kommer på tanken att skaffa sig en teknisk infrastruktur med egen telefonväxel eller egen e-postserver. Istället är det mobiltelefon som gäller för telefoni, medan e-posten sköts av någon annan.

Cloud computing kan enklast översättas till datormoln. Vanliga moln är svåra att ta på, men de finns ändå där. Samma sak gäller med datormoln. Där finns resurser i form av teknik och programvara som går att komma åt på distans. E-post är perfekt att använda i molnet och nu erbjuds allt fler tjänster inom det området. Främsta argumentet är kostnadsbesparingar, både i form av inköpskostnader för hård- och mjukvara, men även genom ökad tillgänglighet och flexibilitet.

En jätte på området är Google, som med paketet Google Apps erbjuder användare e-post, dokumenthantering, kalender och liknande. En annan gigant är Salesforce, som fixar kundhanteringssystem på nätet. Istället för att äga och underhålla egen hård- och mjukvara sköter företag som Google och Salesforce det.

Olof Hernell ansvarar för försäljningen av Google Apps på Avalon Information Systems AB. Han säger att ungefär 80 procent av IT-avdelningarnas tid på företagen går åt till att hålla enkla tjänster såsom e-post och kalender igång. Genom att lägga ut tjänsterna i molnet kan medarbetare på IT-avdelningen fokusera på andra arbetsuppgifter.

Många funderar redan i de banorna. Analysföretaget Gartner tror att 20 procent av alla företag år 2012 inte alls kommer att äga någon egen hårdvara, till förmån för tjänster i datormolnet. Idag använder mer än två miljoner företag Google Apps.

Småföretagen är föregångare i denna utveckling, men också när det gäller större företag går det att se samma trend. Här går dock förändringen inte lika fort.

Denna långsamhet i övergången kan dock få bakslag på oväntade sätt. Förutom att många konsumentinriktade tjänster i molnet idag är gratis, kan de ofta vara bättre än de dyrare alternativen. Det gör att kreativa medarbetare på egen hand använder molntjänster utan att det är sanktionerat, helt enkelt för att kunna arbeta mer effektivt.

På så vis riskeras att viktig och hemlig information kommer på villovägar eller försvinner. Lösningen är inte att förbjuda tillvägagångssättet, utan att istället på ett genomtänkt sätt börja använda tjänster i datormolnet.

En annan risk med molnet är tillgängligheten. Det har hänt att Googles e-posttjänst drabbats av driftstopp, vilket lett till ramaskri bland användarna, och förra veckan var bloggverktyget WordPress nere i ett par timmar. Det gäller att kunna känna sig trygg och kunna lita på de leverantörer som erbjuder tjänster i molnet, eftersom man ju faktiskt lägger affärskritiska funktioner i händerna på andra företag.

Kritiska röster höjs även för problemet med att integrera tjänster från molnet med resten av verksamheten. Men samtidigt som risken för kompabilitetsproblem uppstår finns det pigga småföretag som tar chansen att dra nytta av olikheterna, genom att skapa lösningar som integrerar gammalt med nytt.

Datormolnet är nämligen här för att stanna, vilket inte minst märktes förra veckan då Connect Skåne arrangerade ett seminarium i ämnet. Flera av de kommande bolagen hos Connect har affärsmodeller som är baserade på molnet.

Det finns olika nivåer för hur molnet kan användas. Själva basen är en virtuell infrastruktur, där datorer förflyttas från företagens egna serverhallar till en central plats som någon annan sköter om. Nästa lager är en serviceplattform likt Amazon Web Services och Google Apps Engine, där programmen körs. Högst upp finns gränssnittet mellan slutanvändare och program.

Även operativsystem går att köra via molnet. Åtminstone känns det så. Genom att ha datorns skrivbord och program i molnet och bara visa upp skärmbilder från en server går det att minska behovet av kraftfulla datorer. Med skrivbordet på nätet kan användarna klara sig med tunna klienter, i form av enkla datorer, surfplattor eller mobiltelefoner.

Här finns möjligheter för aktörer i Öresundsregionens starka mobilindustri. På tjänstesidan finns en uppsjö bolag som låter användare arbeta direkt mot servrar på nätet. En sådan tjänst erbjuder Malmöbolaget Bambuser, som låter användaren direktsända sina upplevelser genom mobiltelefonens kameraöga.

Datormolnet är här nu, och förr eller senare kommer de flesta företag att använda sig av det. Men det gäller att göra det på ett medvetet sätt, där riskerna inte föraktas.

Kort sagt: Klumpiga datorer och stora egna serverhallar är hopplöst ute. Inne är bärbara datorer med uppkoppling mot internet, där […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.