torsdag 29 februari 2024

inloggad som

… och neddragningar på många andra håll i branschen

Omsättningen för bemanningsföretagen i södra Sverige minskade med 24 procent under 2009, enligt siffror från branschorganisationen Bemanningsföretagen. I Öresundsregionen har ett antal mindre spelare tvingats till drastiska neddragningar.

— Uthyrd personal behövs främst i arbetstoppar. Men den senaste tiden har det inte varit så många arbetstoppar utan snarare avvecklingar och neddragningar, säger Johan Lagercrantz.

Han är VD för Stockholmsbaserade Komet, som främst hyr ut studenter till olika uppdrag inom exempelvis energi- och logistiksektorn. Bolaget etablerade sig i Malmö 2007 och hade så sent som för ett halvår sedan 7-8 anställda på plats. I dag finns två personer kvar.

Även på andra sidan Sundet har bemanningsföretagen det tufft. Köpenhamnsbaserade Moment hade 125 anställda före finanskrisen, i dag är de cirka 70. Bakom delar av neddragningen döljer sig ett Malmökontor som etablerades 2008 men fick läggas ner året därpå då finanskrisen slog till.

— Vi var så nyetablerade i Sverige att det hade tagit många år innan satsningen skulle betala sig, säger Moments pressansvarige Thomas Elmegård.

Och de är inte ensamma på den danska sidan om att ha problem, menar Thomas Elmegård.

— Många små bolag som grundades 2007 och 2008 har gått i konkurs idag, säger han.

Erik Olausson

Omsättningen för bemanningsföretagen i södra Sverige minskade med 24 procent under 2009, enligt siffror från branschorganisationen Bemanningsföretagen. I Öresundsregionen har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.