lördag 11 maj 2024

inloggad som

VD och ordförande lämnar strandat LU Cleantech

Efter LU Bioscience och LU Food skulle miljöteknik vara det tredje benet i storsatsningen på riskkapitalbolag som Lunds universitet drog igång 2007. Målet var att dra in 50 miljoner kronor till bolaget Lund University Clean Technology för att sedan investera i miljöteknik. Men de planerna har helt gått i stå.

— Det fanns ett antal investerare som var väldigt intresserade. Men under processen valde de av olika anledningar att hoppa av och till slut var vi tvungna att dra ett streck. I samband med det valde jag att säga upp mig, säger Lund University Clean Technologys avgående VD Anders Hallgren.

Ordföranden Bo Håkansson har också lämnat sitt uppdrag. Kvar i bolagets styrelse finns moderbolaget LUAB:s VD BG Svensson och Lars Danielsson. Den senare kom till LUAB 2009.

— Vi tittar över hur vi ska utforma den här verksamheten under våren. Det är möjligt att vi breddar horisonten något och omformar bolaget så att eventuella investeringar kan ske i teknikbolag även utanför miljöteknikområdet, säger BG Svensson.

Även för riskkapitalbolaget kring livsmedel, LU Food, har kapitalresningen visat sig svårare än väntat. Bolaget räknade med att börja investera 2009 men har ännu inte rest de 30 miljoner kronor som man ville ha som grundplåt. BG Svensson räknar dock med att inom kort kunna avsluta en första investeringsrunda.

Planer finns också på ett fjärde bolag som ska fokusera på affärsmöjligheter kring forskningsanläggningen ESS när den byggs i Lund.

Joel Lyth

Efter LU Bioscience och LU Food skulle miljöteknik vara det tredje benet i storsatsningen på riskkapitalbolag som Lunds universitet drog […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen