torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Avknoppat diagnostikbolag ger Preelumina nya pengar

Lundabolaget Preelumina får 1,5 miljoner kronor från Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse, och ytterligare en miljon från ett privat investeringsbolag. Alla pengarna satsas i ett nytt bolag, Preelumina Diagnostics, som ska utveckla en diagnostikmetod för havandeskapsförgiftning. Läkemedelsutvecklingen mot samma sjukdom stannar i Preelumina AB.

Havandeskapsförgiftning drabbar i Sverige varje år omkring 5.000 kvinnor och deras barn. Preeluminas arbete bygger på forskning vid Lunds universitetssjukhus av bland andra läkaren Stefan Hansson. Det handlar om en ny biomarkör, ett ämne i kroppen som signalerar sjukdom och som gör det möjligt att ställa diagnosen havandeskapsförgiftning flera månader innan symtom visar sig. Förhoppningen är att ett diagnostiskt test ska finnas på marknaden inom ett par år.

Preeluminas VD Tomas Eriksson blir VD i både Preelumina AB och diagnostikbolaget. Styrelseordförande i det nya bolaget blir Greg Batcheller, också ordförande i NeuroVive och projektledare i Helsingborgsbolaget DuoCort.

Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse grundades för två år sedan med 25 miljoner kronor från moderstiftelsen för satsningar på företag och företagsidéer i Skåne. Hittills har man investerat i sex bolag, och enligt styrelseordförande Bengt Ekberg finns mer än halva kapitalet kvar.

Stiftelsen utvärderar flera projekt för tillfället och räknar med ytterligare investeringar i år. Investeringen i Preelumina Diagnostics görs i två steg, där det andra är beroende av att bolaget uppnår vissa milstolpar.

Lisa Kirsebom

Lundabolaget Preelumina får 1,5 miljoner kronor från Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse, och ytterligare en miljon från ett privat investeringsbolag. Alla pengarna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.