onsdag 1 maj 2024

inloggad som

Sten K Johnsson går in i Spintop

Malmöbaserade riskkapitalbolaget Spintop Ventures börjar ta form. Finansmannen Sten K Johnsson och TAT-grundaren Hampus Jacobsson är två av de drygt 20 affärsänglar som byggt upp bolagets kapital. Ledningen räknar med att göra första investeringen inom ett halvår.

Bland övriga investerare märks bland andra Peter Ljungbeck, grundare och tidigare VD för EuroFlorist, samt Bo Nilsson och Lars-Erik Lundgren, grundare av tidigare Lundabolaget Hardi Electronics. Även Scandvisions VD Anna Nordström Carlsson och Niclas Ek, medgrundare av webbyrån Good Old i Malmö, hör till dem som pytsat in pengar.

— Vi ska investera i teknikbolag från tidiga skeenden. Därför har vi försökt få ihop en blandning av folk som är luttrade och de som själva är mitt uppe i den resan, säger Mats Johansson, en av Spintops grundare.

I den rådgivande panelen sitter bland andra Per Aspemar, VD för Teknoseed och styrelseledamot i en lång rad andra Lundabolag, samt Johan Lenander, tidigare VD för Malmöbolaget Aspiro, numera styrelseordförande för TAT.

De slutgiltiga investeringsbesluten tas dock av en kommitté där Spintops tre grundare Mats Johansson, Finn Persson och Erik Wenngren samsas med Malmöbolaget Seavus VD Richard Murbeck och en representant för Londonbaserade investmentbanken GP Bullhound.

Spintop ska främst investera i teknikintensiva företag inom telekom, internet och digital media. Planen är att gå in i portföljbolagen med cirka fem miljoner kronor samt två aktiva styrelseledamöter eller rådgivare, en från investeringskommittén och en från gruppen av affärsänglar. Hittills finns pengar för sex investeringar, uppger Mats Johansson.

Erik Olausson

Malmöbaserade riskkapitalbolaget Spintop Ventures börjar ta form. Finansmannen Sten K Johnsson och TAT-grundaren Hampus Jacobsson är två av de drygt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad