torsdag 30 maj 2024

inloggad som

… under ledning av tidigare Kockums-VD

Gunnar Larsson, tidigare VD:n på Kockums, har tillträtt som chef i Ripasso Energi. Med honom vid rodret ska Ripasso ha sin produkt ute på marknaden om två år.

— Vi står inför en tvåårsperiod där vi ska utveckla prototyper och ta dem till färdig produktion. Vi har redan påbörjat arbetet i Sibbhult, säger Gunnar Larsson, som också har ett långt förflutet inom Ericsson och senare Saab Microwave Systems.

Inte heller han vill berätta hur mycket kapital Ahlström Capital har gått in med, men säger att grundarna i Ripasso, där Gunnar Larsson är en av fem, är mycket nöjda med affären.

— Tekniken har visat sig ha väldigt stor potential. I demonstrationsanläggningar kan vi se en verkningsgrad på 30 procent. Det kan ställas i proportion till dagens solceller som knappt når en verkningsgrad på 10 procent, säger Gunnar Larsson.

I slutänden kommer produkten kräva sydligare, och soligare, breddgrader än Sveriges för att vara lönsam.

Ripasso har redan i dag ett kontor i Sibbhult. Huvudkontoret kommer däremot att placeras i Malmö, uppger Gunnar Larsson.

I och med affären har Panu Routila, VD för Ahlström Capitals, gått in som ny ordförande i Ripasso. Kvar i styrelsen finns även före detta Ericsson-VD:n Sven-Christer Nilsson och Scaniadirektören Hans Hansson.

Joel Lyth

Gunnar Larsson, tidigare VD:n på Kockums, har tillträtt som chef i Ripasso Energi. Med honom vid rodret ska Ripasso ha […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.