lördag 20 april 2024

inloggad som

Ipendo nyttjar krisen — växer i pressad patentbransch

|  , ,
|  

Medan patentbranschen i stort pressas av omstruktureringar gjorde uppstickaren Ipendo sitt bästa år hittills i fjol. Omsättningen växte 78 procent och bolaget vände till vinst.

Ipendo startades 2004 och har utvecklat ett IT-system för att administrera patentportföljer. Branschen kämpar med lågkonjunktur och lagändringar, men för Ipendo har detta varit extra bränsle.

Försäljningen ökade från 42 miljoner kronor till 74 miljoner i fjol. För första gången blev det en liten vinst på nedersta raden.

— Patentbranschen går inte så bra. Det är mycket neddragningar och automatiseringar. Vårt verktyg tar bort onödig administration och sparkraven ute i industrin gynnar oss. Vi har löpande haft ett tiotal kunder i kö för implementering senaste tiden, säger VD Toni Nijm.

Idag har verksamheten över 50 anställda, varav en knapp tredjedel sitter på huvudkontoret i Malmö. Just nu håller en filial på att öppnas i Holland.

Bland förändringarna i immaterialrättsbranschen finns Londonöverenskommelsen från 2008. Den innebär att patentdokument inte längre behöver översättas i sin helhet, vilket sopade bort nästan tio procent av marknaden. Nu närmar sig också ett EU-patent, giltigt i hela unionen genom en enda ansökan.

Ipendo ägs till största delen av Zacco, som i fjol fusionerade med Albihns.

Kristian Svensson

Medan patentbranschen i stort pressas av omstruktureringar gjorde uppstickaren Ipendo sitt bästa år hittills i fjol. Omsättningen växte 78 procent […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.