söndag 19 maj 2024

inloggad som

Sparbanken Syd in i Finn/Gripen-fusionen

Sparbanken Syd går med som tredje part i den stora bankfusionen mellan sparbankerna Finn och Gripen. Målet är fortsatt en ny bank för hela Öresundsregionen som ska vara igång till nästa år.

Det är bankernas styrelser som nu föreslår samgåendet. Innan planerna blir verklighet måste Syds huvudmän godkänna upplägget och myndigheter som Konkurrensverket och Finansinspektionen säga sitt.

— Geografiskt kompletterar vi varandra och vi får en större kritisk massa, säger Sparbanken Finns VD Lars-Erik Skjutare till Rapidus.

Med också Syd i det nya bankbygget blir affärsvolymen räknat per den siste december ifjol 110 miljarder kronor och det egna kapitalet ligger närmare fyra miljarder. Antalet anställda blir 750.

Namndiskussionen har enligt Lars-Erik Skjutare legat på is sedan Sparbanken Syd flaggade upp sitt intresse för att gå med i fusionen. Ägare till den nya banken blir tre stiftelser, med fördelningen Finn 60 procent samt Gripen och Syd vardera 20 procent.

Lars-Erik Skjutare är tänkt som VD. Lars Andersson från Sparbanken Syd och Mats Nilsson från Sparbanken Gripen blir ställföreträdande VD:ar. Totalt får den nya verksamheten 40 kontor i Skåne, med huvudkontor i Malmö. Finansiella mål är en affärsvolym på 140 miljarder kronor för 2014 med en avkastning på eget kapital på 8-10 procent.

Kristian Svensson

Sparbanken Syd går med som tredje part i den stora bankfusionen mellan sparbankerna Finn och Gripen. Målet är fortsatt en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]