torsdag 25 april 2024

inloggad som

Bryggkapital tar Celltrix rynkmedel till marknaden

Malmöbolaget Celltrix har fått 12 miljoner kronor av tre av sina ägare, SEED Capital Denmark, Malmöhus Invest och Lumitec i Lund. Pengarna ska användas till att slutföra en pågående klinisk studie av bolagets injicerbara medel för behandling av rynkor, Credurance.

Målet är att få produkten CE-märkt, den kvalitetsmärkning som krävs för försäljning i Europa, och börja marknadsföra medlet sent 2010.

— Studien startades i höst och efter tre månader kan vi ansöka om CE-godkännande. Men vi låter studien löpa i ett helt år för att kunna visa att vår behandling håller längre än konkurrenternas, säger Celltrix VD Björn Forsman.

Credurance består av mycket små porösa kulor av gelatin som injiceras i huden. De utgör ett stöd när kroppen sedan nybildar proteinet kollagen, som huden huvudsakligen består av. Enligt Björn Forsman räknar man med att effekten består i ungefär ett år, att jämföra med 6–8 månader som är vanligt med dagens produkter. Den första versionen av Credurance visade sig dock för svår att injicera, och Celltrix utvecklingsarbete försenades därför en del.

Bolaget har tre anställda och egen tillverkning av gelatinkulorna i Malmö. På sikt planerar Celltrix att utveckla andra användningsområden för kulorna. Den fjärde ägaren till bolaget är danska Novo A/S.

Lisa Kirsebom

Malmöbolaget Celltrix har fått 12 miljoner kronor av tre av sina ägare, SEED Capital Denmark, Malmöhus Invest och Lumitec i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.