tisdag 5 december 2023

inloggad som

CLS landar utvecklingsavtal med tysk koncern

Ideonbolaget Clinical Laserthermina Systems (CLS) ingår ett samarbete med tyska CeramOptec. Företagen ska tillsammans färdigutveckla CLS:s metod för cancerbehandling.

CeramOptec är dotterbolag till Biolitec AG och stora inom medicinsk fiberoptik. Samarbetet sker inom ramen för det europeiska nätverket Eureka. Projektbudgeten ligger på fyra miljoner kronor, varav CeramOptec står för 1,6 miljoner kronor. CLS får en miljon från EU till sin del av finansieringen.

Det handlar om så kallad immunostimulerande lasertermoterapi. Tunn fiberoptik leder in laserljus i en cancertumör och värmer upp den. Värmen hämmar cancercellernas tillväxt och immunförsvaret reagerar på brännskadan och hjälper till att bekämpa tumören.

Avtalet, som sträcker sig till och med 2011, betyder en avlastning i utvecklingsarbetet för CLS.

— Istället för att göra allt själva, gör vi det tillsammans med dem. Det är en oerhört intressant partner för oss, säger VD Lars-Erik Eriksson.

Planen är att efter nyår ta in ytterligare tio miljoner kronor i riskkapital. Därefter ska prekliniska studier dras igång på Biomedicinskt centrum i Lund. Metoden har redan testats på patienter i och med grundaren Karl-Göran Tranbergs arbete som överläkare vid Lunds universitetssjukhus. Målet är marknadslansering under 2011.

Under årets första nio månader gjorde verksamheten en förlust på 1,6 miljoner kronor. Aktien handlas på Aktietorget. Största ägare är grundarna Karl-Göran Tranberg, Lars-Erik Eriksson och Pär Henriksson.

Kristian Svensson

Ideonbolaget Clinical Laserthermina Systems (CLS) ingår ett samarbete med tyska CeramOptec. Företagen ska tillsammans färdigutveckla CLS:s metod för cancerbehandling. CeramOptec […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.