fredag 7 juni 2024

inloggad som

PharmaLundensis lanserar eget kosttillskott

Läkemedelsbolaget PharmaLundensis i Ideon Bioincubator har vidareutvecklat sin substans mot lungsjukdomen KOL och har nu tagit fram en produkt som klassas som kosttillskott. Bolaget har öppnat en egen webbshop för att sälja produkten under namnet Kvicksilver Detox.

PharmaLundensis genomförde i somras en emission som var tänkt att ge sex miljoner kronor, men som trots förlängning gav mindre. Nu hoppas VD Staffan Skogvall att försäljningen av kostillskottet tillsammans med en pågående mindre emission ska kunna finansiera kliniska studier av läkemedlet mot KOL.

— Vi har också haft kontakt med en del bolag som är intresserade av vår teknologi och vår produkt, men har kommit fram till att en försäljning i egen regi ger större inkomstmöjligheter, säger Staffan Skogvall.

Läkemedlet ska innehålla ämnena aktivt kol och elementärt jod. I webbshopen säljs en variant där elementärt jod har bytts mot en annan jodförening.

PharmaLundensis verksamhet bygger på teorin att det aktiva kolet tar upp och avlägsnar kvicksilver ur kroppen och på så vis förbättrar funktionen hos en celltyp med stor betydelse för lungornas funktion. Bolaget har patent på metoden att behandla KOL med joderat aktivt kol.

Den pågående emissionen avslutas på fredag och är tänkt att tillföra bolaget drygt två miljoner kronor. PharmaLundensis har tre anställda och ägs till över 90 procent av Staffan Skogvall med familj och bolag. Ny i styrelsen är Erik Lunell, klinisk farmakolog med ett förflutet som forskningschef på Pharmacia, som i dag leder kontraktsforskningsföretaget Croel i Helsingborg.

Lisa Kirsebom

Läkemedelsbolaget PharmaLundensis i Ideon Bioincubator har vidareutvecklat sin substans mot lungsjukdomen KOL och har nu tagit fram en produkt som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Sexleksaker i Lejonkulan

    Det kvinnliga könsorganet har mer än 10.000 nervpunkter. Traditionella sexleksaker missar de flesta. Det är utgångspunkten för bolaget Glänta och medgrundaren Gabriella Killeen. Hon vill skapa ett stimulanshjälpmedel som omdefinierar termen sexleksak.