tisdag 23 april 2024

inloggad som

Medeon spekulant på nedlagda Imagnias forskarhus

Det tidigare forskningsbolaget Imagnia i Malmö har likviderats på egen begäran. Nu förhandlar Malmö stad med Medeon för att driva vidare bolagets forskarhus, där bland andra Genovisdottern Eijdo Research och börsnoterade Tigran Technologies hyr in sig.

Med 4.000 kvadratmeter laboratorie- och operationslokaler samt kontor och stallar för försöksdjur används forskarhuset Magneten även av enskilda forskare vid Malmö högskola samt av Medicinska fakulteten vid Lunds universitet för undervisning.

Verksamheten drivs sedan 2006 av bioteknikbolaget Imagnia. Då Imagnias forskningsverksamhet i april i år lyftes över i de nystartade bolagen Eijdo Research och danska Albeda Research blev endast driften av själva forskningshuset kvar i Imagnia.

— Från början bekostade överskottet från Imagnia driften av huset medan vi försökte få uthyrningen att gå runt. Det har gått bättre och bättre men inte bra nog, säger Mathilde Lerche, VD för Imagnia.

Imagnia går nu i frivillig likvidation. Hur verksamheten på Magneten ska fortsätta efter 1 januari är ännu inte spikat. Malmö stad, som äger fastigheten, förhandlar just nu med Medon om att ta över.

— Meningen är att det ska fortsätta precis som i dag. Vi hoppas ha ett avtal klart snart, och definitivt före årsskiftet, säger Rolf Malmström, chef på kommunens förvaltningsbolag Stadsfastigheter.

Utöver Eijdo Research och Tigran Technologies finns även Schweiziska dentalbolaget Straumann AG (tidigare Biora) bland Magnetens hyresgäster.

Erik Olausson

Det tidigare forskningsbolaget Imagnia i Malmö har likviderats på egen begäran. Nu förhandlar Malmö stad med Medeon för att driva […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad