Kort sagt: Danska riskkapitalbolag riktar ett allt starkare sökljus över Sundet. På den svenska sidan finns bolag som vilar på stabil teknisk grund och som ligger på bekvämt besöksavstånd. Och eftersom den låga svenska valutakursen gjort det billigt för danska riskkapitalister att investera i Sverige har intresset alls inte minskat med finanskrisen.
Av Anna Palmehag
För ett par veckor sedan stod det klart att Seed Capital går in med ett antal miljoner i mobilbolaget Kaskado och enligt Teknopols VD Anders Dellson är ytterligare en stor dansk investering i södra Sverige på gång.
Under de senaste åren har bland annat Sunstone Capital gått in i Lundabolaget FlatFrog, som utvecklar multitouch-system, och Northzone Ventures satsat i Malmöbaserade miljöteknikbolaget Beakon Technologies. Framför allt är det mobil- och IT-bolag som dragit till sig danskarnas intresse, men även life science-bolaget CMC Contrast i Lund har tagits upp i Sunstones portfölj.
För den skånska marknaden är de danska riskkapitalbolagen ett välkommet tillskott. I södra Sverige är det tunnsått med svenska aktörer som är beredda på att gå in med summor på mellan 10 och 50 miljoner kronor. Stora lokala riskkapitalbolag lyser med sin frånvaro och de Stockholmsbaserade riskkapitalisterna söker ofta bolag som nått längre i sin utveckling. Här fyller de danska bolagen ett stort behov.
Även för danskarna finns det vinster att göra:
* En vanlig uppfattning i branschen är att svenska bolag bygger på solid teknik och ingenjörsanda — mer så än motsvarande danska bolag som sägs vara mer affärsinriktade. Därför utgör de svenska bolagen en perfekt matchning för danska riskkapitalister som kan bidra till affärsutvecklingen.
* Investerare i Köpenhamn kan lätt ta tåget eller bilen för att besöka sina sydsvenska bolag. Skåne ligger mer inom räckhåll än Jylland, vilket inte är en oviktig detalj när man ska gå på styrelsemöten och följa ett bolag kontinuerligt.
* Sist men inte minst får en dansk mycket för pengarna på den svenska sidan bron. På drygt ett år har den svenska kronan försvagats så mycket att en dansk krona i dag är värd 1,40 svenska jämfört med 1,25 kronor förra sommaren.
I takt med integrationen i Öresundsregionen har de danska riskkapitalisternas närvaro i Sydsverige tilltagit. Flera av bolagen har knutit till sig eller anställt personer med särskilt uppdrag att scanna av den svenska marknaden. Ett tydligt tecken på utvecklingen är Tech Tour, där internationella riskkapitalister i slutet av augusti mötte lokala tillväxtbolag. Från början var arrangemanget tänkt att bli en dansk angelägenhet, men det utökades till Tech Tour Denmark/Southern Sweden eftersom marknaden är så sammanvuxen.
Kapitalbranschen kan mycket väl ses som en föregångsbransch när det gäller integration, eftersom den slipper tampas med gränshindersproblem. Och allt eftersom kontakterna mellan svenskar och danskar blir allt mer frekventa är det troligt att de danska kapitalbolagens närvaro i södra Sverige bara kommer att öka.
Men det finns vissa begränsningar. Flera av de danska bolagen rör sig delvis med statliga pengar, vilket innebär restriktioner för hur stor andel som får användas för investeringar utomlands. (Samtidigt ställer dock danska staten krav på att pengarna ska användas för bolag i uppbyggnadsfas, vilket är positivt för de sydsvenska företag som befinner sig i den mellanfas då det är svårt att hitta svenskt kapital.)
Dessutom är det problematiskt för de danska aktörerna att de inte har några sydsvenska kollegor att samarbeta med. Det finns helt enkelt för få lokala riskkapitalbolag att dela risker och utmaningar med, vilket gör chanstagandet i en svensk investering större.
Bland annat därför behövs en sydsvensk riskkapitalfond som kan investera i bolag som kommit så långt att de tagit sig ut på marknaden. Dessutom borde danska Højteknologifonden och svenska Tillväxtverket ta upp de samtal om investeringssamarbete som rann ut i sanden kort efter att de påbörjats år 2006. Då hade det kunnat bli lättare för bolag som har kopplingar till båda sidor Sundet att få kapital.
Till dess kan vi glädja oss över att de danska riskkapitalbolagen hittat till Sverige. Och vi kan förvänta oss att de är här för att stanna.