måndag 20 maj 2024

inloggad som

ST-Ericsson stänger projekt i Lund

ST-Ericsson står inför en omstrukturering när bolaget slutför integrationen mellan Ericsson Mobile Platforms och ST Microelectronics. Som följd kommer ett antal utvecklingsprojekt i Lund att läggas ner.

Enligt uppgifter till Rapidus handlar det huvudsakligen om Ericssondelens nuvarande plattformar för enkla och medelavancerade mobiltelefoner. Istället satsar ST-Ericsson mer på plattformar som utvecklas av företagets fransk-italiensk-holländska del, ST-NXP.

Kristina Embring Klang, informationsansvarig på ST-Ericsson, vill av konkurrensskäl inte kommentera vilka projekt som läggs ner. Hon förnekar dock att förändringen skulle innebära att Lund mister värdefull erfarenhet, eftersom hon säger att kompetensen finns hos medarbetarna och inte i projekten.

— Syftet är att ena bolagets produktportfölj för att få större konkurrenskraft. De personer som är involverade i projekten som berörs kommer att flyttas över till andra projekt, säger hon.

Från analytikerhåll framhålls att företaget måste göra vad som är bäst, sett utifrån ett aktieägarperspektiv.

— Det låter som om att Lund drar kortaste strået, men det är kanske inte så konstigt att man utgår från den del av företaget som har en bredare kundbas, säger Håkan Wranne, analytiker på Swedbank.

Sent i kväll släpps den senaste kvartalsrapporten från ST-Ericsson och på torsdag kommer rapporten från Ericsson. Då presenteras företagets vägval framöver mer i detalj.

ST-Ericsson är ett joint venture mellan den trådlösa divisionen ST-NXP från ST Microelectronics och Ericssons mobila plattformsdivision EMP. Förra månaden utsågs Gilles Delfassy, veteranen från Texas Instruments till ny VD, efter Alain Duthei. Ericssons nye VD, Hans Vestberg, tar över ordförandeposten i företaget.

Anders Frick

ST-Ericsson står inför en omstrukturering när bolaget slutför integrationen mellan Ericsson Mobile Platforms och ST Microelectronics. Som följd kommer ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]