torsdag 25 april 2024

inloggad som

ST-Ericsson stänger projekt i Lund

ST-Ericsson står inför en omstrukturering när bolaget slutför integrationen mellan Ericsson Mobile Platforms och ST Microelectronics. Som följd kommer ett antal utvecklingsprojekt i Lund att läggas ner.

Enligt uppgifter till Rapidus handlar det huvudsakligen om Ericssondelens nuvarande plattformar för enkla och medelavancerade mobiltelefoner. Istället satsar ST-Ericsson mer på plattformar som utvecklas av företagets fransk-italiensk-holländska del, ST-NXP.

Kristina Embring Klang, informationsansvarig på ST-Ericsson, vill av konkurrensskäl inte kommentera vilka projekt som läggs ner. Hon förnekar dock att förändringen skulle innebära att Lund mister värdefull erfarenhet, eftersom hon säger att kompetensen finns hos medarbetarna och inte i projekten.

— Syftet är att ena bolagets produktportfölj för att få större konkurrenskraft. De personer som är involverade i projekten som berörs kommer att flyttas över till andra projekt, säger hon.

Från analytikerhåll framhålls att företaget måste göra vad som är bäst, sett utifrån ett aktieägarperspektiv.

— Det låter som om att Lund drar kortaste strået, men det är kanske inte så konstigt att man utgår från den del av företaget som har en bredare kundbas, säger Håkan Wranne, analytiker på Swedbank.

Sent i kväll släpps den senaste kvartalsrapporten från ST-Ericsson och på torsdag kommer rapporten från Ericsson. Då presenteras företagets vägval framöver mer i detalj.

ST-Ericsson är ett joint venture mellan den trådlösa divisionen ST-NXP från ST Microelectronics och Ericssons mobila plattformsdivision EMP. Förra månaden utsågs Gilles Delfassy, veteranen från Texas Instruments till ny VD, efter Alain Duthei. Ericssons nye VD, Hans Vestberg, tar över ordförandeposten i företaget.

Anders Frick

ST-Ericsson står inför en omstrukturering när bolaget slutför integrationen mellan Ericsson Mobile Platforms och ST Microelectronics. Som följd kommer ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.