fredag 3 maj 2024

inloggad som

Rekordmånga söker nordiskt spelstöd

Medan hårda tider tvingar spelbolagen att dra ner på verksamheterna hoppas allt fler på stöd från offentligt håll. I år har 170 ansökningar landat på Nordiska Datorspelprogrammets kontor i Malmö, men bara en handfull kommer att få bidrag.

Programmet har tre miljoner danska kronor att dela ut i höstens omgång till spelprojekt i de nordiska länderna. Den sökta summan är totalt 40,1 miljoner danska kronor, nästan 14 gånger mer.

Framförallt är det från Sverige som ansökningarna rasslat in. Totalt 80 av årets rekordmånga 170 ansökningar är svenska, jämfört med 46 under 2008.

Sveriges spelindustri har också varit hårt drabbad den senaste tiden. Grin, med över 100 anställda, gick i konkurs i augusti medan Avalanche Studios, också de Stockholmsbaserade, tvingats säga upp nästan halva personalstyrkan.

Christofer Sundberg, VD för Avalanche och ordförande i organisationen Dataspelsbranschen, menar att det finns en klar koppling mellan branschens kräftgång och rusningen till Nordiska datorspelsprogrammets projektpengar.

— Det är rätt små summor det handlar om när större produktioner kostar 100 miljoner kronor. Men det räcker i alla fall en liten bit, säger han.

I vårens omgång var hälften av dem som fick projektpengar från Öresundsregionen: Press Play och Tactile Entertainment i Köpenhamn samt Art of Crime i Humlebæk.

Erik Olausson

Medan hårda tider tvingar spelbolagen att dra ner på verksamheterna hoppas allt fler på stöd från offentligt håll. I år […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.