måndag 15 april 2024

inloggad som

Novo och Seed satsar 15 nya miljoner i EpiTherapeutics

Investmentbolagen Seed Capital Denmark och Novo Seeds har gått in med ytterligare 15 miljoner danska kronor i EpiTherapeutics i Köpenhamn.

Företaget bygger på forskning vid BRIC, Biotech Research & Innovation Center, och arbetar med att utveckla cancerläkemedel riktade mot så kallade epigenetiska mekanismer i cellen. Bröst- och prostatacancer är de första målområdena.

Hittills i år har EpiTherapeutics anställt tre personer, Marc Labelle som lett Lundbecks kemiforskning i USA, Peter Birk som senast var forskningschef på ACE Bioscience, och Henrik Blou som var medgrundare till det lilla bolaget MycoTeQ. ACE fick göra sig av med personal tidigare i år då en av deras vaccinstudier inte gav önskat resultat, och MycoTeQ har fått lägga på is sitt projekt om preparat mot antibiotikaresistenta bakterier.

Kapitalet från den första investeringsrundan har också använts till att screena fram ett antal potentiella läkemedelssubstanser som EpiTherapeutics hoppas kunna testa på djur inom ett år. Bolaget skriver nu patentansökningar, och jagar fortfarande såväl riskkapital som partners. Enligt VD Martin Bonde möter man stort intresse.

— Det beror förstås på att vetenskapen från vår grundare Kristian Helins lab är så solid. Så vi är mycket optimistiska om att hitta partners, säger Martin Bonde.

Kristian Helin är även chef för BRIC.

Lisa Kirsebom

Investmentbolagen Seed Capital Denmark och Novo Seeds har gått in med ytterligare 15 miljoner danska kronor i EpiTherapeutics i Köpenhamn. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.