fredag 6 september 2024

inloggad som

Svenskar laddar för offentliga upphandlingar i Danmark

|  
|  

Offentliga upphandlingar i Danmark har blivit hett för svenska företag. Danska Udbudsvagten planerar två stora konferenser i Malmö och Helsingborg som en följd av en storm av förfrågningar från svenska leverantörer som vill sälja till offentliga inköpare på andra sidan Sundet.

Företaget Udbudsvagten annonserar ut aktuella upphandlingar och administrerar en söktjänst inom området. Enligt VD Kevin Leig Bengtsson är danskarna intresserade av i stort sett alla typer av leveranser, från IT till byggprojekt.

Men speciellt arbetskraftsintensiva uppdrag och produkter är attraktivt för danskar att köpa i Sverige.

— När vi jämfört första halvåret i år med motsvarande tid ifjol, har vi registrerat 17 gånger fler förfrågningar från svenska företag som vill bjuda i danska upphandlingar. För att vara exakt handlade det om 536 förfrågningar. Och de svenska leverantörerna är konkurrenskraftiga, på grund av den låga svenska kronkursen, säger Kevin Leig Bengtsson.

De kommande konferenserna arrangeras i samarbete med SKI — Statens og Kommunernes Indkøbs Service A/S — som står för 16 procent av alla offentliga inköp i Danmark. Arrangemangen planeras till antingen november eller slutet av januari. 

— På konferenserna kommer danska inköpare berätta vad de vill ha från den svenska marknaden. De svenska leverantörerna kan lära sig hur de får tillgång till de 300 miljarder kronor som varje år läggs på offentliga inköp i Danmark, säger Kevin Leig Bengtsson.

Keld Broksø

Offentliga upphandlingar i Danmark har blivit hett för svenska företag. Danska Udbudsvagten planerar två stora konferenser i Malmö och Helsingborg […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.