torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Nanosep smyger ut på marknaden

Börsnoterade MedCaps portföljbolag Nanosep har fått sina nanometerstora separationskulor verifierade av ett laboratorium i Uppsala. För Lundabolaget väntar nu provlansering under hösten.

Nanoseps patenterade korn används för att separera olika ämnen i en vätska vid molekylanalys med så kallad kapillärelektrofores. Jämfört med existerande tekniker ska det ge snabbare svar på vilka molekyler en vätska innehåller och kräva mindre provvolymer.

Bolaget bildades 2003 av fyra forskare vid Lunds universitet, varav två fortsatt det praktiska utvecklingsarbetet. Under våren har bolaget plockat in en knapp miljon kronor från två av ägarna, Lumitec och QPharmas tidigare VD PerÅke Oldentoft, för att få tekniken verifierad av ett externt laboratorium och skala upp produktionen till industriell nivå.

Den riktiga lanseringen är tänkt att ske till våren men redan under hösten börjar Nanosep sälja i liten skala, uppger Patrik Söderlund, bolagets styrelseordförande och Lumitecs VD.

— Kunderna blir i första hand de som redan i dag använder kapillärelektrofores. Men framöver hoppas vi på partnerskap men någon större aktör inom analysområdet som Agilent eller GE, säger han.

Nanosep ägs till ungefär en tredjedel var av Lumitec och First North-noterade MedCap. Resten står grundarna och PerÅke Oldentoft för. Bolaget sysselsätter två personer men räknar med att rekrytera ytterligare en inom kort.

Erik Olausson

Börsnoterade MedCaps portföljbolag Nanosep har fått sina nanometerstora separationskulor verifierade av ett laboratorium i Uppsala. För Lundabolaget väntar nu provlansering […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.