lördag 11 maj 2024

inloggad som

Nanosep smyger ut på marknaden

Börsnoterade MedCaps portföljbolag Nanosep har fått sina nanometerstora separationskulor verifierade av ett laboratorium i Uppsala. För Lundabolaget väntar nu provlansering under hösten.

Nanoseps patenterade korn används för att separera olika ämnen i en vätska vid molekylanalys med så kallad kapillärelektrofores. Jämfört med existerande tekniker ska det ge snabbare svar på vilka molekyler en vätska innehåller och kräva mindre provvolymer.

Bolaget bildades 2003 av fyra forskare vid Lunds universitet, varav två fortsatt det praktiska utvecklingsarbetet. Under våren har bolaget plockat in en knapp miljon kronor från två av ägarna, Lumitec och QPharmas tidigare VD PerÅke Oldentoft, för att få tekniken verifierad av ett externt laboratorium och skala upp produktionen till industriell nivå.

Den riktiga lanseringen är tänkt att ske till våren men redan under hösten börjar Nanosep sälja i liten skala, uppger Patrik Söderlund, bolagets styrelseordförande och Lumitecs VD.

— Kunderna blir i första hand de som redan i dag använder kapillärelektrofores. Men framöver hoppas vi på partnerskap men någon större aktör inom analysområdet som Agilent eller GE, säger han.

Nanosep ägs till ungefär en tredjedel var av Lumitec och First North-noterade MedCap. Resten står grundarna och PerÅke Oldentoft för. Bolaget sysselsätter två personer men räknar med att rekrytera ytterligare en inom kort.

Erik Olausson

Börsnoterade MedCaps portföljbolag Nanosep har fått sina nanometerstora separationskulor verifierade av ett laboratorium i Uppsala. För Lundabolaget väntar nu provlansering […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen