torsdag 25 april 2024

inloggad som

Capilon jagar 55 miljoner för nya förvärv

Riskkapitalbolaget Capilon i Helsingborg vill nyttja lågkonjunkturen och köpa upp industriföretag till förmånliga priser. I dagarna har en emission — värd 55 miljoner kronor — dragits igång.

Capilon knoppades av från Malmökoncernen Pilum (tidigare Optegra) under namnet Termo Holding i slutet av 2006. Affärsidén är att investera i, samt utveckla små och medelstora företag i Sverige och övriga Norden.

Målet är en portfölj med tio bolag. Idag innehåller den TermoRegulator och Österby Marine som säljer bland annat stålgjutgods och vattenjetaggregat. Konvertibelemissionen ger fulltecknad 55,4 miljoner kronor och ska öppna för nya förvärv.

— Lågkonjunkturen är det bästa som hänt oss. Det är få köpare ute på marknaden idag. Vi kan förvärva till attraktiva priser, säger VD Alex Molvin.

Planen är ett eller flera uppköp under det närmaste året.

— Det är högmarginalbolag vi tittar på. Ofta exportföretag med egna produkter, kännetecknade av starka kassaflöden.

Under första halvåret omsatte koncernen 244,5 miljoner kronor med ett resultat på 12,7 miljoner. I siffrorna ingår en förlust för dotterbolaget TermoRegulator på 5,3 miljoner. För att vända siffrorna införlivades i somras verkstadsföretaget Kvarnmon i TermoRegulator.

Capilon är långt ifrån ensamt om idén att äga och utveckla bolag. Alex Molvin hoppas dock att aktieinvesterare ser en möjlighet i inriktningen mot mindre industriverksamheter.

Bolaget har drygt 800 ägare och är noterat på First North. Ordförande är Greg Tsakiris.

Kristian Svensson

Riskkapitalbolaget Capilon i Helsingborg vill nyttja lågkonjunkturen och köpa upp industriföretag till förmånliga priser. I dagarna har en emission — […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.