lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Helt rätt slå samman sparbanker

Kort sagt: Nyheten att sparbankerna Finn och Gripen går ihop kom inte som någon överraskning efter att de haft ett nära samarbete i flera år. Tanken att bilda en regional bank med fokus på hela Öresundsregionen är spännande. Men visioner är en sak — nu är utmaningen att verkligen leverera de fördelar av samgåendet som styrelserna i de båda bankerna ser framför sig.

Av Anders Haskel, gästskribent

Finanskrisen kan ha varit det som utlöste samgåendet. Krisen har gjort det uppenbart att små banker är sårbara. Bland annat har man inte alls samma tillgång till kapitalmarknaden som de större konkurrenterna. Låga räntor, som ju är en följd av krisen, slår hårt mot bankernas lönsamhet. Nya regelverk skapar ökade administrativa kostnader. Nu kan dessa kostnader slås ut på större volymer. Genom att den nya banken kommer att drivas som ett bankaktiebolag får man också bättre tillgång till kapitalmarknaden. Det öppnas även upp en möjlighet att på sikt släppa in nya delägare.

Det är två aktörer som känner varandra mycket väl som går samman. Det kommer att underlätta. Ute på de enskilda bankkontoren kommer det inte att märkas någon skillnad, förutom att kunderna kommer att mötas av ett nytt namn på banken.

En viktig signal till marknaden och del i profileringen är att det nya huvudkontoret hamnar i Malmö. Beslutet är helt riktigt, om än inte särskilt populärt i Lund. Självklart ska en regional skånsk bank ha huvudkontoret i Skånes största stad. Visserligen har Finn funnits med kontor i Malmö under flera år, men banken uppfattats ändå lite som kusinen från landet. Med huvudkontoret i Malmö kommer det att bli betydligt lättare att ta marknadsandelar.

Genom att det skapas ett nytt gemensamt huvudkontor på neutral plats kommer inte heller personalen från Gripen att lika tydligt känna sig uppköpta av Finn.

Den nya banken ska dessutom ta klivet in i Danmark. Det är en utmaning som inte ska underskattas. Målet är klokt nog inte i första hand att arbeta med heldanska affärer. I stället handlar det om att ta hand om Öresundspendlare och andra kunder med Sverigerelaterade affärer. På detta område har banken en klar möjlighet att profilera sig på marknaden.

En intressant position i det skånska bankpusslet innehar Sparbanken Syd med en stark ställning i Ystad och på Österlen. Efter att tidigare haft ett tätt samarbete med Swedbank valde Syd för något år sedan att gå sin egen väg, vilket bland annat betydde att ett IT-samarbete inleddes med Finn och Gripen. Syd utvecklar även ett eget produktutbud, delvis i samarbete med Finn och Gripen.

Det är en helt logisk och förmodligen nödvändig utveckling att Syd förr eller senare går med i den nya konstellationen. Men banken var inte mogen för ett sådant beslut i det här läget. På sikt är ändå kostnaderna att stå utanför allt för stora för Syd. Genom att ingå i en större bank kommer Syd på samma sätt som Finn och Gripen att kunna erbjuda bättre lösningar åt framför allt sina största företagskunder.

Sparbanken Syd öppnade dessutom i våras ett kontor i Malmö. Det var första klivet utanför bankens traditionella verksamhetsområde. Visserligen är marknaden tillräckligt stor för både Finn och Syd. Ändå är det lite märkligt att två ”kompisar” är inne och slåss på samma territorium. Om det är så att det finns bra idéer hos Sparbanken Syd kring hur man bör attackera Malmö så gör sig förmodligen dessa idéer bäst i en gemensam konstellation.

Från en del håll hävdas att lokala sparbanker tar stora risker när de överger sin lokala profil. Det stämmer knappast. Tvärtom finns det mycket goda förutsättningar för en ny regional bank med större resurser att vara ett attraktivt alternativ för kunderna. Den kund som funderar på att lämna banken för att huvudkontoret flyttar några mil söderut eller västerut kan ju knappast se storbankerna som ett alternativ. Trenden att de viktigaste besluten flyttas från regional till central nivå i Stockholm har varit tydlig de senaste åren.

Kort sagt: Nyheten att sparbankerna Finn och Gripen går ihop kom inte som någon överraskning efter att de haft ett nära […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.