fredag 22 november 2024

inloggad som

Helt rätt slå samman sparbanker

Kort sagt: Nyheten att sparbankerna Finn och Gripen går ihop kom inte som någon överraskning efter att de haft ett nära samarbete i flera år. Tanken att bilda en regional bank med fokus på hela Öresundsregionen är spännande. Men visioner är en sak — nu är utmaningen att verkligen leverera de fördelar av samgåendet som styrelserna i de båda bankerna ser framför sig.

Av Anders Haskel, gästskribent

Finanskrisen kan ha varit det som utlöste samgåendet. Krisen har gjort det uppenbart att små banker är sårbara. Bland annat har man inte alls samma tillgång till kapitalmarknaden som de större konkurrenterna. Låga räntor, som ju är en följd av krisen, slår hårt mot bankernas lönsamhet. Nya regelverk skapar ökade administrativa kostnader. Nu kan dessa kostnader slås ut på större volymer. Genom att den nya banken kommer att drivas som ett bankaktiebolag får man också bättre tillgång till kapitalmarknaden. Det öppnas även upp en möjlighet att på sikt släppa in nya delägare.

Det är två aktörer som känner varandra mycket väl som går samman. Det kommer att underlätta. Ute på de enskilda bankkontoren kommer det inte att märkas någon skillnad, förutom att kunderna kommer att mötas av ett nytt namn på banken.

En viktig signal till marknaden och del i profileringen är att det nya huvudkontoret hamnar i Malmö. Beslutet är helt riktigt, om än inte särskilt populärt i Lund. Självklart ska en regional skånsk bank ha huvudkontoret i Skånes största stad. Visserligen har Finn funnits med kontor i Malmö under flera år, men banken uppfattats ändå lite som kusinen från landet. Med huvudkontoret i Malmö kommer det att bli betydligt lättare att ta marknadsandelar.

Genom att det skapas ett nytt gemensamt huvudkontor på neutral plats kommer inte heller personalen från Gripen att lika tydligt känna sig uppköpta av Finn.

Den nya banken ska dessutom ta klivet in i Danmark. Det är en utmaning som inte ska underskattas. Målet är klokt nog inte i första hand att arbeta med heldanska affärer. I stället handlar det om att ta hand om Öresundspendlare och andra kunder med Sverigerelaterade affärer. På detta område har banken en klar möjlighet att profilera sig på marknaden.

En intressant position i det skånska bankpusslet innehar Sparbanken Syd med en stark ställning i Ystad och på Österlen. Efter att tidigare haft ett tätt samarbete med Swedbank valde Syd för något år sedan att gå sin egen väg, vilket bland annat betydde att ett IT-samarbete inleddes med Finn och Gripen. Syd utvecklar även ett eget produktutbud, delvis i samarbete med Finn och Gripen.

Det är en helt logisk och förmodligen nödvändig utveckling att Syd förr eller senare går med i den nya konstellationen. Men banken var inte mogen för ett sådant beslut i det här läget. På sikt är ändå kostnaderna att stå utanför allt för stora för Syd. Genom att ingå i en större bank kommer Syd på samma sätt som Finn och Gripen att kunna erbjuda bättre lösningar åt framför allt sina största företagskunder.

Sparbanken Syd öppnade dessutom i våras ett kontor i Malmö. Det var första klivet utanför bankens traditionella verksamhetsområde. Visserligen är marknaden tillräckligt stor för både Finn och Syd. Ändå är det lite märkligt att två ”kompisar” är inne och slåss på samma territorium. Om det är så att det finns bra idéer hos Sparbanken Syd kring hur man bör attackera Malmö så gör sig förmodligen dessa idéer bäst i en gemensam konstellation.

Från en del håll hävdas att lokala sparbanker tar stora risker när de överger sin lokala profil. Det stämmer knappast. Tvärtom finns det mycket goda förutsättningar för en ny regional bank med större resurser att vara ett attraktivt alternativ för kunderna. Den kund som funderar på att lämna banken för att huvudkontoret flyttar några mil söderut eller västerut kan ju knappast se storbankerna som ett alternativ. Trenden att de viktigaste besluten flyttas från regional till central nivå i Stockholm har varit tydlig de senaste åren.

Kort sagt: Nyheten att sparbankerna Finn och Gripen går ihop kom inte som någon överraskning efter att de haft ett nära […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.

  • Aptahems kassa sinar

    Malmöbolaget Aptahem har öppnat sin andra finansieringsrunda för året. Vid den förra rundan var aktieägarnas intresse för bolagets läkemedelskandidat mot sepsis svalt. På börsen har bolagets aktie rasat.