söndag 5 maj 2024

inloggad som

Saromics jagar läkemedel med danskt forskningsbolag

|  ,
|  

Lundabaserade Saromics har fått sin första stora order från Danmark. Det är enzymtillverkaren Unizyme Laboratories i Hørsholm som behöver hjälp med att identifiera lämpliga proteinhämmare till ett antiinflammatoriskt läkemedel.

Saromics grundades 2005 av två före detta anställda på Lundabolaget Active Biotech. Affärsidén är att använda datorsimuleringar för att undersöka molekylaktiviteten hos bland annat läkemedelskandidater. Enligt VD Björn Walse kommer uppdraget från Unizyme sysselsätta tvåmansbolaget helt under hösten.

— Tidigare har vi mest varit med i delar av olika projekt för läkemedelsutveckling. Det här blir ett större åtagande under längre tid, säger han.

Unizyme, beläget i forskningsparken Scion-DTU i Hørsholm, grundades 1989 men har hittills mest sysslat med enzymproduktion åt andra bioteknik- och läkemedelsbolag. Projektet med Saromics är bolagets första egna läkemedelskandidat. Unizyme har fyra anställda.

Även om Saromics haft mycket liten verksamhet i Danmark har dotterbolaget, kontraktforskningsföretaget Saromics Biostructures, bolag som Leo Pharma och Alk Abelló i kundlistan. Totalt omsatte Saromics och Saromics Biostructures cirka 2,5 miljoner kronor senaste räkenskapsåret.

Erik Olausson

Lundabaserade Saromics har fått sin första stora order från Danmark. Det är enzymtillverkaren Unizyme Laboratories i Hørsholm som behöver hjälp […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.