måndag 20 maj 2024

inloggad som

Bysted döper nya banken — men ”Öresundsbanken” redan upptaget

Sparbankerna Finn och Gripen vill gå samman och skapa en bank för hela Öresundsregionen. Det är ännu inte klart vad det nya bygget ska heta, men Rapidus kan idag avslöja att namnet Öresundsbanken redan är taget — av Sparbanken Syd.

Fusionen ska godkännas av bolagsstämmor och myndigheter, men redan nu är alltså arbetet med att hitta ett nytt namn igång. Uppdraget har gått till Malmöbyrån Bysted.

Långa traditioner måste tas tillvara, samtidigt som namnet behöver ge signaler om nysatsning. Finns och Gripens plan är nämligen att kapa marknadsandelar i bland annat Malmö, Helsingborg och Danmark.

— Det finns flera vägar att gå, deskriptiva namn, ”hitte på”-namn och symboliska namn, säger Sparbanken Finns informationschef Christina Elwing.

”Öresundsbanken” ligger nära till hands och har redan synts i media. Men det bolagsnamnet är sedan slutet av 2007 registrerat som en bifirma till Sparbanken Syd i Ystad. Sparbanken Syd äger också domänen oresundsbanken.se.

Syd samarbetar med Finn och Gripen i det gemensamt ägda Helsingborgsföretaget Cerdo Bankpartner. Syd har fått frågan om att gå med i sammanslagningen, men står än så länge utanför. Idag används inte namnet Öresundsbanken.

Huruvida det kan bli aktuellt för Finn och Gripen att köpa loss namnet från Sparbanken Syd är oklart. Syds VD Staffan Olander ger inget rakt svar på frågan om det är till salu.

Som varumärke är ”Öresundsbanken” inte skyddat. Patent- och registreringsverket har en ansökan om namnet från Föreningsbanken från 1998, men den fullföljdes aldrig och är sedan många år avskriven.

Kristian Svensson

Sparbankerna Finn och Gripen vill gå samman och skapa en bank för hela Öresundsregionen. Det är ännu inte klart vad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.