lördag 18 maj 2024

inloggad som

Region Skåne växlar upp innovationsverksamheten

Region Skånes eget innovationsbolag, Innovator Skåne, ökar takten genom att för första gången anställa en affärsutvecklare på heltid. Det är Jonas Jönsson, tidigare verksamhetsledare för studentinkubatorn Venture Lab i Lund, som får komplettera halvtids-VD:n Ronnie Halvardsson och tekniske chefen Stig Wiinberg.

Det närmaste året hoppas Innovator Skåne kunna utvidga ännu mer, förutsatt att Region Skåne blir ett av fem landsting som får pengar av Vinnova för att utveckla vad som kallas ”innovationsslussar inom hälso- och sjukvården”. Det kan bli drygt sju miljoner kronor under tre års tid, som motfinansieras med lika mycket från regionen. Ansökningsprocessen pågår just nu.

Innovator Skåne grundades för två år sedan som ett helägt bolag till Region Skåne. Målet är att kommersialisera idéer från regionanställda. Det kan gälla allt från redskap till rutiner, ofta inom vården. Just nu utvärderar Innovator Skåne tio projekt, bland annat ett om trådlösa patientlarm. I dag är nästan alla vårdens larm kabelbundna och placerade vid sängen eller vid toaletten. Ett annat projekt utvecklar ett nytt sätt att mäta fetma hos växande barn.

— Innovationer från hälso- och sjukvården har varit ganska negligerade i många år. Men nu är det en förändring på gång, säger Jonas Jönsson.

Hans roll som verksamhetsansvarig på Venture Lab övertas av Kristin Alnemo, som varit projektledare inom organisationen ett par år.

Lisa Kirsebom

Region Skånes eget innovationsbolag, Innovator Skåne, ökar takten genom att för första gången anställa en affärsutvecklare på heltid. Det är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]