tisdag 7 maj 2024

inloggad som

Nasdaqveteran bakom nytt skånskt riskkapitalbolag

Mats Johansson, tidigare VD på Nasdaqnoterade e-handelsbolaget Futurmedia, är i färd med att dra igång riskkapitalbolaget Spintop Venture Partners i Malmö. Hittills har 15 privata investerare gått med och bolaget tagit in nog med kapital för sex investeringar á fem miljoner kronor.

Spintop ska främst inrikta sig på teknikintensiva företag inom media och telekom i relativt tidig fas.

— Det ska helst finnas ett par kunder. Men vi vill gå in som första institutionella investerare, gärna tillsammans med andra, säger Mats Johansson, som de senaste åren jobbat med investeringsverksamhet i London och södra Sverige, bland annat i Connect Skåne.

Han är inte den enda engagerade i Spintop med tung meritlista. Bland medgrundarna finns Finn Persson, tidigare VD på riskkapitalbolaget Emano i Umeå och partner på McKinsey & Company, samt Erik Wenngren, med chefspositioner på Parisbörsen Euronext och Danske Bank i bagaget.

Med i den innersta kärnan finns även Malmöbolaget Seavus VD Richard Murbeck samt Londonbaserade investmentbanken GP Bullhound.

Mats Johansson räknar nu med 3-4 investeringar om året. Spintop ska enligt planen gå in med runt fem miljoner kronor och två personer som aktiva styrelseledamöter i portföljbolagen.

— Spintop ska kombinera kapital med kunskap och kontakter. Bland våra investerare finns många av regionens mest framgångsrika företagsbyggare och riskkapitalister, säger Mats Johansson utan att i dagsläget vilja precisera närmare.

Även om verksamheten principiellt inte är begränsad till Skåne menar han att de flesta investeringar kommer göras här.

Erik Olausson

Mats Johansson, tidigare VD på Nasdaqnoterade e-handelsbolaget Futurmedia, är i färd med att dra igång riskkapitalbolaget Spintop Venture Partners i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.