tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Bioinkubatorbolag i studier med Genovis-dotter

Spago Imaging i Ideon Bioincubator har inlett sina första studier, på djur och i provrör, av bolagets kontrastmedel för magnetkameraundersökningar. Om resultaten blir bra planerar företaget att söka externt kapital inom kort.

Kontrastmedel behövs för att magnetkameran ska ge en bild av kroppens mjuka organ, något som används inom bland annat cancervården. Spagos produkt bygger på en magnetisk jon, gadolinium, som redan används i kontrastmedel. Men medan dagens medel innehåller partiklar i vilken bara en magnetisk jon placerats har Spago Imaging patentsökt en metod för att kunna placera 1000 joner i varje partikel, vilket ger tydligare bilder. Det kan bidra till att cancer upptäcks tidigare. Företaget siktar på bröstcancerdiagnostik som ett första användningsområde.

Bolaget patentsöker också sin teknik för att bygga ett stabilt hölje kring partiklarna så att de inte bryts ner i kroppen, vilket är viktigt eftersom partiklarna är giftiga.

De pågående studierna genomförs med kontraktsforskningsföretaget Eijdo Research i Malmö, som nyligen köptes upp av noterade Lundabolaget Genovis. Dessutom finns planer på studier av tjocktarmstumörer i samarbete med Folkhelseinstitutet och Radiumhospitalet i Oslo.

Spago Imaging är i dag ett dotterbolag till noterade Accelerator Nordic i Stockholm. Hittills har moderbolaget finansierat verksamheten, men i och med de kommande studierna krävs mer kapital och fler finansiärer.

Forskningen bakom Spago Imaging kommer från Linköpings universitet. 2008 flyttade bolaget till bioinkubatorn i Lund, efter att en tid ha sökt lämpliga lokaler runt om i landet. Bolaget har fem hel- och deltidsanställda och leds av forsknings- och utvecklingschefen Oskar Axelsson, som tidigare arbetat med kontrastmedel på GE Healthcare.

Lisa Kirsebom

Spago Imaging i Ideon Bioincubator har inlett sina första studier, på djur och i provrör, av bolagets kontrastmedel för magnetkameraundersökningar. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.