söndag 19 maj 2024

inloggad som

Patenttvister lyfter dansk byrå

Patentbranschen har präglats av pressade intäkter och neddragningar. Men för danska Budde Schou har det vänt och nu anställer byrån, både i Danmark och på det skånska dotterbolaget.

Budde Schou är på jakt efter specialister och patentingenjörer. Exakt hur många som ska rekryteras är inte helt klart.

— Det beror på vilka personer vi hittar, men det handlar om tre till fyra tjänster, säger VD Leif Rørbøl.

Företaget, med huvudkontor i Köpenhamn, har rötter tillbaka till förra århundradets början. Totalt har koncernen drygt 60 anställda. På dotterbolaget Nordic Patent Analyzer i Alnarp sitter en handfull.

Liksom många konkurrenter drabbades Budde Schou hårt av den så kallade Londonöverenskommelsen, som trädde i kraft ifjol och innebär att patent inte längre behöver översättas i sin helhet. Cirka tio procent av patentbyråernas omsättning gick upp i rök och många översättare blev överflödiga. Också Budde Schou fick banta.

Men nu går det alltså uppåt. Det är kvalificerade uppdrag, som tvister och patentinvändningar som ökar.

— Vi har varit nere och vänt på vår bottennivå. Nu behöver vi folk, men det är en annan slags medarbetare än de som fick lämna oss, säger Leif Rørbøl.

Budde Schou ägs av byråns chefer Leif Rørbøl och Steen Wadskov-Hansen. Nettointäkten ligger på ungefär 100 miljoner danska kronor årligen.

Kristian Svensson

Patentbranschen har präglats av pressade intäkter och neddragningar. Men för danska Budde Schou har det vänt och nu anställer byrån, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]