måndag 24 juni 2024

inloggad som

Återfödda Lundabolaget Zelmic tror på snar återväxt

|  ,
|  

Utan mycket väsen gick medicinkontraktsutvecklaren Zelmic Technologies med tretton anställda i konkurs förra vintern. Men redan i våras var VD Åke Lindahl igång med att återskapa verksamheten under det snarlika bolagsnamnet Zelmic och nu tror han på snabb tillväxt.

— Sedan vi drog igång igen har vi varit fyra personer inom företaget. Nu börjar vi få stabilitet i verksamheten och inom ett år räknar jag med att vi är tio anställda igen, säger Åke Lindahl.

Företaget utvecklar mediciner på kontrakt från idé fram till kliniska tester, samt tar produkten till kommersiell tillverkning. Främst rör det sig om mediciner baserade på peptider och proteiner som används vid lokalbehandling av hudåkommor. Bland kunderna finns medicintillverkaren Moberg Derma i Stockholm.

Vinterns konkurs förklarar Åke Lindahl med att två stora bakslag kom tätt inpå varandra.

— Vi förlorade våra två största kunder. Den ena fick ekonomiska problem och den andra valde att satsa på en annan produkt. I princip tappade vi 80 procent av vår omsättning och det var för mycket för ett så här litet företag, säger Åke Lindal.

Inget riskkapital har satsats i det nya bolaget och som ägare står grundarna. Bolaget finns i Sankt Lars-parken i Lund. Åke Lindahl har ett förflutet i läkemedelstillverkaren Bioglan som han lämnade 2002.

Joel Lyth

Utan mycket väsen gick medicinkontraktsutvecklaren Zelmic Technologies med tretton anställda i konkurs förra vintern. Men redan i våras var VD […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Investerarna ratar skånska life science-bolag

    21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

  • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

    För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

  • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

    Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.