fredag 26 april 2024

inloggad som

Sydsvensk Entreprenörsfonds ledning på plats

Ny VD för Sydsvensk Entreprenörsfond är Per Aspemar, som redan leder riskkapitalbolaget Teknoseed. Den skånsk-blekingska riskkapitalfonden har dragit igång under sommaren och räknar med att göra sin första investering under andra halvan av hösten.

I slutet av juni blev det även klart vilka som sitter i investeringskommittén, nämligen Jonas Gallon, regiondirektör för Innovationsbron Syd, Åsa Annerstedt, fondförvaltare på SEB i Köpenhamn, samt Lars Beckman, partner i konsultbolaget AGL.

— Nummer ett var att vi ville ha folk med vana av och kunskap om kapitalanskaffning. Dessutom ville vi ha några som var oberoende och inte finns med i en massa andra sammanhang. De är inte knutna till några geografiska platser, inkubatorer eller liknande, säger Jonas Gallon, som även är styrelseordförande och initiativtagare till projektet.

Pengarna från Sydsvensk Entreprenörsfond ska investeras i Skåne- och Blekingebaserade bolag som befinner sig i såddfas eller längre fram. Fonden kommer att investera mellan 2 och 20 miljoner kronor per företag.

En förutsättning för att Sydsvensk Entreprenörsfond ska kunna investera i ett bolag är dessutom att en privat aktör går in med lika mycket pengar. Det är reglerna eftersom fonden fått hälften av sitt grundkapital från EU:s strukturfonder. Jonas Gallon hoppas kunna bygga längre samarbeten med privata aktörer, men ännu är inget klart.

Sydsvensk Entreprenörsfond, med 180 miljoner kronor i grundpotten, ägs till största delen av Innovationsbron och Tillväxtverket. Även Region Skåne och Region Blekinge har en del av kakan och varsin representant i den trehövdade styrelsen.

Ny VD för Sydsvensk Entreprenörsfond är Per Aspemar, som redan leder riskkapitalbolaget Teknoseed. Den skånsk-blekingska riskkapitalfonden har dragit igång under […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.