torsdag 25 april 2024

inloggad som

Flera skånska banker med i Swedbankemission

Flera skånska sparbanker kommer att vara med och finansieraSwedbanks lånekalas i Baltikum. Rapidus har gjort en rundringning för att hörahur sparbankerna och deras stiftelser ställer sig till nyemissionen.

Skurups Sparbanks VD Ola Drehmer representerar skaran avsparbanker som redan har gjort klart att de kommer teckna sig för nyemissionen.

— Vi tror det är bra rent affärsmässigt, men vi vill ocksåvärna om varumärket i och med vårt partnerskap med Swedbank, säger Ola Drehmer.

Sammanlagt äger de fristående sparbankarna runt tio procenti Swedbank och har genom Sparbankernas Riksförbund garanterat att teckna sigför emissionen. Sparbanken Finn, som är en mer fristående sparbank med enmiljon Swedbankaktier i portföljen, har dock inte fattat något beslut ännu.

  Vi inväntarmer information. Normalt sett brukar det vara gynnsamma villkor och då kommervi att vara med, säger Sparbanken Finns VD Lars-Erik Skjutare.

Landets sparbanksstiftelser drabbades mycket hårt av denförra emissionsrundan i Swedbank. Stiftelserna, som har som mål att värna bland annat kultur- och idrottsliv i Sverige, satt på stora poster iSwedbank och genom emissionen utraderades stora delar av bland annatSparbankstiftelsen Skånes kapital. Enligt stiftelsens VDThomas Boström var den här emissionen väntad och Sparbanksstiftelsen Skånekommer denna gång att teckna sig fullt ut, så långt som det kvarvarande ägandeti Swedbank tillåter. 

Sparbanksstiftelsen Färs och Frosta sitter på 2,2 miljonerSwedbankaktier och har enligt stiftelsens ordförande Bengt Sture Olsson intefattat något beslut om huruvida det blir en nyteckningen eller ej.

— Vårt huvudsakliga ägande är i Färs och Frosta Sparbank,inte i Swedbank, så det här är ingen katastrof för oss. Men det är klart attemissionen och i förlängningen utebliven utdelning från Swedbank påverkar våramöjligheter att stötta olika projekt, säger Bengt Sture Olsson.

Joel Lyth

Flera skånska sparbanker kommer att vara med och finansieraSwedbanks lånekalas i Baltikum. Rapidus har gjort en rundringning för att hörahur […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.