fredag 26 april 2024

inloggad som

Genombrott för Bioneer i Sverige

|  
|  

Fem svenska företag i Stockholm och Skåne har skrivit på avtal om kontraktsforskning hos Bioneer i Hørsholm, konsultfirma inom biomedicin och bioteknik. Det innebär ett genombrott i Sverige för Bioneer, som satsat hårt på den svenska marknaden det senaste halvåret.

Utvecklingen har gjort de 40 medarbetarna optimistiska trots finanskrisen, för det handlar inte om några småprojekt i Sverige. Bioneer vill dock inte uppge vilka uppdragsgivarna är eller hur stora summor det rör sig om.

— Vi kan se att den svenska bioteknikmarknaden har reagerat på krisen genom att outsourca fler uppdrag och det kommer oss till godo nu. Vi ska naturligtvis kontakta ännu fler läkemedelsproducerande företag i Sverige framöver, säger affärsutvecklaren och försäljningschefen Niels Skjærbæk som började på Bioneer strax före årsskiftet.

En av hans uppgifter är just att fokusera på Sverige. Redan 2005 sa Bioneers forsknings- och utvecklingschef Lars Hagsholm Pedersen att Bioneer arbetade med en lista med omkring 50 bioteknikföretag i Sverige. Men det är först det senaste halvåret, sedan Niels Skjærbæk anställdes för att bearbeta den svenska marknaden, som genombrottet kommit på allvar.

— I Sverige erbjuder vi antiinflammatorisk screening som vi tror är intressant för forskningen i såväl Sverige som på Europas marknader i övrigt. Biotekbranschen och läkemedelsindustrin får ut en profil över patientens antikroppar, så att man kan se om specifika läkemedelsmolekyler kan hämma inflammationer. Det kan gälla exempelvis vid artros och psoriasis, säger Niels Skjærbæk.

Bioneer grundades i december 2003 som ett helägt dotterbolag till Bioteknologisk Institut. 2004 övertog Danmarks tekniske universitet ägandet.

Keld Broksø

Fem svenska företag i Stockholm och Skåne har skrivit på avtal om kontraktsforskning hos Bioneer i Hørsholm, konsultfirma inom biomedicin […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.