söndag 28 april 2024

inloggad som

Barchan satsar vidare på AudioDev med kinesisk partner

|  
|  ,

Konkursade teknikbolaget AudioDev har fått nytt liv under sommaren. Tidigare huvudägaren Jan Barchan köpte i början av juli tillbaka konkursboet tillsammans med en kinesisk partner. Nu pytsar de in åtta miljoner kronor för att ta det nedbantade Malmöbolaget till vinst.

Det är Frankie Wu, tidigare delägare i AudioDevs Hong Kong-baserade dotterbolag, som gått samman med Jan Barchan i köpet av konkursboet. Hur mycket de båda kompanjonerna fått betala vill Jan Barchan inte gå in på, men säger att de nu skjuter till fyra miljoner kronor var för att driva ett nedbantat AudioDev vidare. Han räknar med att de pengarna ska räcka tills bolaget står på egna ben.

Jan Barchan har varit huvudägare i AudioDev sedan 1991. Så sent som i början av våren lånade han ut 15 miljoner kronor till bolaget för att hålla det rullande. Att han trots kraschen nu väljer att satsa vidare är delvis av nostalgiska skäl, säger han.

— Jag ville vara med och rädda bolaget. Det fanns andra potentiella köpare i budgivningen som bara ville lägga ner och ta över marknadsandelarna, säger han till Rapidus.

AudioDev tillverkar testutrustning för tillverkare av främst optisk lagringsmedia, som DVD- och blu-rayskivor. Sony, som är marknadsledande på blu-raytillverkning, använder inte AudioDevs teknik, istället är det övriga tillverkare som är de tänkta kunderna. Jan Barchan menar att bolagets konkurs beror på att dessa skjutit upp investeringar på området.

I väntan på nya blu-raysatsningar som kan ge kunder åt AudioDev bantas bolagets personal från cirka 80 till 35 personer. I Malmö halveras personalen från ett 30-tal till 14 anställda.

Erik Olausson

Konkursade teknikbolaget AudioDev har fått nytt liv under sommaren. Tidigare huvudägaren Jan Barchan köpte i början av juli tillbaka konkursboet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.